Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRADONAČELNIK BIJELjINE RASPISUJE JAVNI KONKURS ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANjE KUPOVINE SEOSKE KUĆE SA OKUĆNICOM


Izvor za fotografiju: https://www.facebook.com/seloBrodac
  
Zbog pozitivnih iskustava nakon prošlogodišnjeg konkursa, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je raspisao drugi javni konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom.

Cilj ovog programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima Republike Srpske i Grada Bijeljina, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo, rješavanjem stambenog pitanja, te povećanje broja stanovnika, smanjenje prosječne starosti stanovništva, povećanje stope nataliteta i poboljšanje demografske strukture, kao i pokretanje i rast privrednih aktivnosti na selu.

Rukovodilac gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Sreten Vučković rekao je da podnosioci prijave na ovaj Javni konkurs mogu biti supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju sve obavezne uslove precizno propisane tekstom Javnog konkursa. 

- U cilju sufinansiranja kupovine seoske kuće Grad Bijeljina dodjeljuje iznos  u vrijednosti od 50% od ukupne vrijednosti nepokretnosti koja se utvrđuje na osnovu notarski ovjerenog ugovora ili predugovora sa jasno navedenom kupoprodajnom cijenom, a maksimalno do 20.000,00 konvertibilnih maraka po korisniku. Grad će odobrena sredstva, nakon zaključenja ugovora doznačiti direktno korisniku na njegov tekući račun kod poslovne banke - pojasnio je Vučković i dodao da sve obavezno propisane uslove za učešće na Javnom konkursu moraju da ispune oba supružnika, odnosno, vanbračna partnera koji su podnosioci prijave, kao i jedan od tri alternativno propisana uslova.

Korisnici koji dobiju sredstva po ovom Javnom konkursu su u obavezi da prijave prebivalište na kupljenoj seoskoj nepokretnosti u roku od šest mjeseci od dana potpiivanja ugovora i dostave komisiji list nepokretnosti, kao i upis službene zabilježbe o zabrani otuđena u periodu od 10 godina.

Komisija za ocjenu i kontrolu realizacije projekta provjerava i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom kao i provjeru tržišne vrijednosti nepokretnosti, a ispunjenost uslova konstatuje u obrascu prijave kojim podnosilac prijave konkuriše. Komisija ima pravo utvrđivati da li se predmetna nepokretnost koristi u skladu sa namjenom Javnog konkursa, kao i da pokrene odgovarajuće postupke povrata sredstava ukoliko utvrdi da je došlo do određenih zloupotreba prilikom prijave ili korištenja same nepokretnosti.
Bespovratna sredstva će biti dodjeljivana po redoslijedu podnijetih prijava - do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namjenu, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine. 
Rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namjenu, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine. 

Cjelokupan Javni konkurs sa svim pojedinostima, obrazac prijave i Program dodjele bespovratnih sredstava za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Grada Bijeljina za 2024. godinu, dostupni su na internet-stranici Grada Bijeljina (www.gradbijeljina.org), a sve dodatne informacije u vezi javnog konkursa mogu se dobiti u Odjeljenju za poljoprivredu na broj telefona 055 233 428 i 055 233 429.

ЈАВНИ КОНКУРС 92KB
ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ 43.28KB