Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Ruse (Bugarska)

Ruse je peti grad po veličini u Bugarskoj i sjedište je Rusenske oblasti. Grad Ruse se nalazi na sjeveru Bugarske, na desnoj obali Dunava i u njemu živi oko 165.000 stanovnika.

Ugovor o prijateljstvu između grada Ruse i Bijeljine potpisan je 2009. godine.

ISTORIJA
Prvi tragovi ljudskog života na ovom području potiču iz neolita. Poznije tračko naselje je preraslo u rimski vojni centar Sexaginta Prista (Grad šezdeset brodova), koji je bio dio sjeverne granice rimske provincije Mezije. Utvrdu su uništili Sloveni i Avari u 6. vijeku.

Za vrijeme Prvog (IX-XI vijek) i Drugog Bugarskog Carstva, XII-XIV vijek), u blizini rimskih ruševina izraslo je utvrđeno naselje nazvano Rusi, o kom prvi pisani trag potiče iz 1380. godine. Ubrzo je izraslo u važno trgovačko središte, ali ga Turci 1388. godine osvajaju i uništavaju grad. Za vrijeme viševjekovne turske vlasti Ruse je obnovljen i izrastao je u jedan od najvažnijih turskih upravnih, trgovačkih i vojnih središta u Podunavlju i u 18. vijeku postalo je sjedište Dunavskog Vilajeta koji se prostirao do Sofije i Niša. Ovdje su štampane prve novine na bugarskom jeziku, osnivaju se bolnice, starački domovi, pošte, a prva moderna poljoprivredna farma u Turskom Carstvu sagrađena je baš ovdje... U gradu je smješteno čak pet konzulata najvažnijih evropskih država. Uporedo sa rastom značaja grada za Tursku, Ruse postaju i centar bugarskog nacionalnog pokreta i grad je postao sjedište Bugarskog revolucionarnog centralnog komiteta.

Konačno, 1878. godine, tokom rusko-turskog rata, ruske jedinice oslobađaju Ruse koji postaje najveći grad u novoosnovanoj Kneževini Bugarskoj i ključni ekonomski i kulturni centar. Intenzivna izgradnja učinila je grad tipično centralnoevropskim po arhitekturi. Pravilnikom za izgradnju privatnih zgrada iz 1893. godine koji je izdala opština Ruse propisano je da „Sve fasade na glavnim ulicama grada Ruse treba da imaju bogate ukrase u kamenoj plastici“.

Period između dva svjetska rata obilježila je stagnacija, a u drugoj polovini 20. vijeka, zahvaljujući brzoj industrijalizaciji i izgradnji mosta preko Dunava, Ruse ponovo postaje važan ekonomski, saobraćajni, kulturni i obrazovni centar. Po popisu iz 1985. u gradu je živjelo preko 185.000 stanovnika.

EKONOMIJA
Ruse je jedan od najznačajnijih industrijskih centara u Bugarskoj i ovde se razvila jedna od prvih industrijskih zona u Bugarskoj. U ekonomiji grada preovladava laka industrija – hemijska, tekstilna i prehrambena. Razvijena je i mašinogradnja i brodogoradnja.
Ruse ima veliki značaj za transport i saobraćaj, s obzirom da je to najvažnija bugarska riječna luka, a u ovom gradu je i jedini most preko Dunava između Rumunije i Bugarske. Kroz Ruse prolaze panevropski putni koridori 7 i 9.

ZNAMENITOSTI
Grad Ruse je poznat po neobaroknoj i neorokoko arhitekturi porijeklom iz 19. i početka 20. vijeka koja privlači brojne turiste. Spomenik Slobodi iz 1906. godine je simbol grada.
U blizini grada je manastir posvećen Svetom Dimitriju Basarabovskom uklesan u stijenu, o kome je prvi pisani trag iz 1431. godine.

OBRAZOVANjE I KULTURA
U gradu Ruse na univerzitetu „Angel Kančev“ studira 12.000 studenata. Za kulturu su posebno značajni Dramsko pozorište „Sava Ognjanov“, državno lutkarsko pozorište i Opersko-filharmonijsko društvo, brojni muzeji i galerije.

Najvažnije kulturne manifestacije su međunarodni Martovski dani klasične muzike, Ljetna scena „Seksaginta Prista“ – gradski festival (od maja do oktobra), Đurđevdanski sajam, Karneval i maskembal (24. juna), Jesenski salon umjetnosti (druga polovina septembra), sajam medija „BG MediaMarket“ i medijski festival „Bugarska Evropa“ (krajem oktobra).

Zaštitnik Grada je Sveti Đorđe, a 6. maj se obilježava kao Dan Grada.

MEĐUNARODNA SARADNjA
Pored Bijeljine, grad Ruse je pobratim gradova: Volgograd (Rusija), Đurđevo (Rumunija), Peristeri (Grčka), Sen Oan (Francuska), Huajnan (Kina), Lisabon (Portugalija), Bratislava (Slovačka) i Trogir (Hrvatska).


LINKOVI:

https://obshtinaruse.bg/
https://sr.wikipedia.org/wiki/Ruse