Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Turizam

Zahvaljujući tradicionalnom gostoprimstvu Semberaca, sve kvalitetnijoj ponudi u oblastima vjerskog, lovnog, ribolovnog, banjskog, tranzitnog, sajamskog i etno-turizma, tragovima bogate istorije i položaju na raskršću važnih putnih pravaca, Grad Bijeljina je postao privlačna turistička destinacija koju posjećuje sve više domaćih i stranih turista. Semberci sve više postaju svjesni turističkih mogućnosti svog zavičaja i ulažu značajna sredstva u razvoj ove privredne grane. 

VJERSKI TURIZAM

U Semberiji postoji nekoliko poznatih vjerskih objekata koji privlače brojne turiste.
 

Manastiri Tavna i Dragaljevac

Najstarije sakralno središte i, ujedno, najstarija građevina u Gradu Bijeljina je Manastir Tavna sa crkvom Svete Trojice, građen vjerovatno početkom 14. vijeka. Pretpostavlja se da je zadužbina Vladislava i Urošica, sinova kralja Dragutina Nemanjića. Mnogo puta je razaran, ali je svaki put vaskrsavao još ljepši. Manastirski kompleks je smješten na majevičkom pobrđu, na oko 18 kilometara jugozapadno od Bijeljine, prema opštinama Ugljevik i Zvornik. Do Manastira se dolazi magistralnim putem od Bijeljine prema Zvorniku, od kog se na 25. kilometru od Bijeljine, u selu Glavičicama, odvaja asfaltni put kojim se posle 5-6 kilometara stiže do Manastira.
 

Crkve Svetog Đorđa u Bijeljini
Svetog Arhanđela Mihaila u Brocu

 

U novije vrijeme u Gradu Bijeljina i okolini izgrađeno je nekoliko manastira. U centru Bijeljine je manastir Svetog Vasilija Ostroškog u kojem je sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske. U Etno-selu „Stanišići“ je sagrađen manastir Svetog Oca Nikole, vjerna replika manastira Kumanice u dolini Lima u Srbiji. Ikonostas i ikone u manastirskoj crkvi rađeni su po uzoru na manastir Lovnicu kod Šekovića koje je u šesnaestom vijeku radio čuveni pećki monah Longin. U naselju „Pet jezera“ na obodu urbanog područja Bijeljine je Manastir Svete Petke čija crkva je u karakterističnom ruskom stilu, a kupole prekrivene zlatom.
 

Manastiri Svetog Oca Nikole i Svete Petke


U centru Bijeljine je i Atik-džamija, za koju se pretpostavlja da je zadužbina sultana Sulejmana Veličanstvenog, obnovljena nakon 2000. godine.
 

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog i Atik džamija


SVJEDOČANSTVA PROŠLOSTI

Bogati arheološki nalazi svjedoče da je prostor Semberije u kontinuitetu naseljen još od vremena praistorije. U 1. vijeku nove ere današnja Semberija postaje dio rimske provincije Panonije, a sa velikom seobom naroda, ovaj prostor naseljavaju Južni Sloveni. U srednjem vijeku za plodnu sembersku ravnicu su se borili vladari Srbije, Ugarske i Bosne, nakon kojih su ove krajeve osvojili Turci i, nakon njih, Austro-Ugari.
 

                                               Bijeljina na prelazu iz 19. u 20. vijek

 

 Dio zbirke Muzeja Semberije


 

Svaka od ovih država je ostavila svoje naslijeđe o kojem brigu vodi Muzej Semberije smješten u zgradi poznatoj i po nazivu „Konak“ na Gradskom trgu, jednoj od dvije najstarije građevine u Bijeljini. U stalnoj arheološkoj postavci Muzeja Semberije najviše pažnje privlače nalazi iz praistorije, rimski kameni spomenici i značajna kolekcija spomenika sa ćiriličnim natpisima, ali i etnološki dio stalne izložbene postavke koji prikazuje prošlost gradskog i seoskog života u Semberiji. Pored stalne postavke, u Muzeju se organizuju brojne i raznovrsne tematske izložbe.
 

ARHITEKTONSKO NASLIJEĐE

Bijeljina ubrzano izrasta u moderan grad u kojem novo sve više zamjenjuje staro. Ipak, Bijeljinci ljubomorno čuvaju nekoliko starih građevina koje predstavljaju prave arhitektonske i kulturne bisere. Među njima se izdvajaju zgrade Muzeja Semberije, crkve Svetog Đorđa, zgrada Gradske uprave, Pavlović banke, Atik-džamije i Osnovne škole „Sveti Sava“, a Gradski park u centru Bijeljine, podignut prije više od 100 godina, jedan je od najvećih u Republici Srpskoj i BiH. 
 

 Muzej Semberije i Pavlović banka

 

 OŠ "Sveti Sava" i zgrada Gradske upraveKULTURNI  ŽIVOT

Bijeljinci su ponosni i na Galeriju Centra za kulturu koja priređuje brojne izložbe domaćih i stranih autora, a u centru grada se nalazi i Biblioteka „Filip Višnjić“, prva u socijalističkoj BiH koja je smještena u zgradi namjenski zidanoj za potrebe biblioteke. 

Brojne kulturne manifestacije se održavaju tokom cijele godine i uspijevaju da zadovolje raznovrsne kulturne ukuse publike. Najbrojnije su početkom avgusta - tokom „Pantelinskih dana“ i posvećene su zaštitniku grada Bijeljine Svetom Pantelejmonu. Pažnju publike privlače i pozorišni festival Dani komedije, međunarodni horski festival "Majske muzičke svečanosti" koji organizuje svjetski poznat bijeljinski hor "Srbadija", međunarodni muzički festival "Primavera", Višnjićevi dani koji se održavaju u novembru i posvećeni su sjećanju na jednog od najvećih guslara 19. vijeka Filipa Višnjića, nekoliko međunarodnih festivala folklora...
 

Centar za kulturu i Galerija
 

Središte kulturnih dešavanja u Bijeljini je Centar za kulturu koji je prilagođen za razne vrste kulturnih događaja - od bioskopskih projekcija, preko izlagačkih manifestacija, do koncerata i pozorišnih predstava.

Pored standardne muzejske djelatnosti, Muzej Semberije tradicionalno učestvuje u svjetskoj manifestaciji „Noć muzeja“, za šta je dobio i priznanje od Ministarstva kulture Francuske Republike.

Neizostavan dio kulturne ponude Bijeljine je i "BH Beer Fest" - muzička manifestacija koja je postala tradicionalna i na kojem nastupaju neke od najvećih muzičkih zvijezda nekadašnje Jugoslavije. Dobra muzika i pivo na Festivalu u Bijeljinu privlači hiljade ljubitelja modernog rok, pop i elektronskog zvuka iz Republike Srpske i zemalja regiona.
 

 Dani komedije i Majske muzičke svečanostiKAFANE, KLUBOVI, DISKOTEKE... – MJESTA SUSRETA I ZABAVE

Postoji kultno mjesto balkanskog načina života, mjesto koje je u isto vrijeme:

- najuticajniji medij, jači od televizije, radija i interneta zajedno – mjesto za razmjenjivanje svih vrsta (dez)informacija,- alternativa domu – mjesto u kojem se često boravi duže nego kod kuće,- druga kancelarija – mjesto na kojem se sklapa najveći dio poslovnih dogovora,- fudbalski savez u sijenci – mjesto gdje se sastavljaju fudbalske reprezentacije i razrađuju strategije za osvajanje Lige šampiona.

To mjesto se jednostavno zove KAFANA!

U Bijeljini postoji mnogo kafana, ali treba imati u vidu da su se neke „pokondirile“ i prozvale se restoranima, dok postoje i pomodarke koje sebe vide kao kafiće i klubove. Da su bijeljinske kafane kosmopolitskog duha kao, uostalom, i sami Bijeljinci, govori činjenica da u društvu naših kafana odavno ima i doseljenika sa britanskih ostrva i iz Italije – pabova i picerija.Svaki Bijeljinac (a i Bijeljinka!) koji drži do sebe ima kafanu, ili više njih, koju naziva svojom (iako u najvećem broju slučajeva nije njen vlasnik). Mnogi čak tvrde da, u stvari, svaka kafana ima svoje Bijeljince i njihove goste sa strane, kao što je i red u jednom gostoprimljivom gradu.

U zavisnosti od muzike koju najviše vole, ambijenta ili društva za koje znaju da će ih dočekati u kafani, bijeljinski domaćini neće propustiti da gosta iz drugog grada odvedu najprije u neki od lokala na Gradskom trgu - "Lounge", "Om kafe" ili "Hemingvej", "La Bela Marija" kod Crkve Svetog Đorđa ili u kafe-poslastičarnicu "Park" u Gradskom parku, a zatim nastaviti provod u nekom od brojnih kafića, pabova ili picerija u centru Bijeljine u kojima se uglavnom održava živa svirka. Iskusniji boemi će ugostiteljski obilazak Bijeljine nastaviti u nekom od odličnih restorana, kao što su "Lovac", "Flamingo", "Pet jezara" ili "Libertas" u Bijeljini, "Obala" i "Drinska Ruža" na Drini ili u Etno-selu "Stanišići", mada su omiljene i kafane sa intimnijom atmosferom. Omladinci ne propuštaju priliku da uživaju u dobrom provodu i u poznatim klubovima i diskotekama. U sitne noćne sate najveća gužva je pred roštiljnicama iz kojih se širi zavodljivi miris ćevapa i pljeskavica.


Posebna napomena za goste koji prvi put dolaze u Bijeljinu – važan dio lokalnih običaja je ritual „plaćanja računa“. Domaćini nikada neće dozvoliti gostu da plati piće ili hranu. Istina, prepiranje oko toga ko će da plati račun je neizostavan dio dokazivanja pravog prijateljstva, ali gosti bi trebalo da znaju da je to uzaludan posao i da je pitanje časti da domaćin plati račun. I, ne zaboravite: prilikom nazdravljanja (što češće – to bolje!), prijatelji pogledaju jedni drugima u oči (uz blago podizanje obrva), kucnu se čašama i uz osmijeh kažu: ŽIVJELI!
 

„Libertas“ i „Flamingo"
BANjSKO-ZDRAVSTVENI TURIZAM

Banja Dvorovi, jedan od znakova prepoznavanja Semberije, udaljena je šest kilometara od Bijeljine. Ljekovita banjska termomineralna voda otkrivena je 1957. godine na 1.345 metara dubine, prilikom bušenja tla u potrazi za naftom. Preduzimljivi Semberci su odmah uvidjeli potencijal za osnivanje banjskog lječilišta koje je preraslo u jednu od najpoznatijih banja u tadašnjoj NR BiH. Voda je po fizičko-hemijskim svojstvima oligomineralna, natrijumsko-kalcijumsko-hidro-karbonatno-hloridnog sastava i temperature 75°S na površini, a njena Ph vrijednost je 7,2 (alkalna).Već 1968. godine u Dvorovima je izgrađen olimpijski bazen, a u međuvremenu su izgrađena dva dječija i jedan bazen srednje veličine na kojim osvježenje u vrelim ljetnim danima pronalazi i više od četiri hiljade kupača.

Danas se u savremeno opremljenom banjskom medicinskom bloku ljekovitom vodom i uz nadzor vrhunskih stručnjaka, uspješno liječe svi oblici reumatskih oboljenja, hronične ginekološke bolesti, rehabilitaciona posttraumatska stanja ekstremiteta, psorijaza, neki oblici ekcema, dijabetes, blage neuroze i hronični gastritis. Pored terapije mineralnom vodom, u Banji Dvorovi se primjenjuju i akupunktura, sve vrste masaža i inhalacije.Pored medicinskog bloka i nekoliko bazena, u Banji Dvorovi gostima na raspolaganju stoje hotel „Sveti Stefan“ (sa 42 dvokrevetne i trokrevetne sobe i dva apartmana), restoran „Izvor“ sa 400 mjesta i sportski tereni za rukomet, odbojku, košarku, fudbal, tenis... idealni za aktivni odmor. Bazeni se pune ljekovitom vodom, koja se, zatim, hladi do temperature pogodne za kupanje. Oko banjskog kompleksa podignut je prostran park.
 

 Banja DvoroviOŽIVLjENA TRADICIJA

U novije vrijeme Semberci i njihovi gosti su prepoznali potrebu čovjeka da spas od negativnih posljedica modernog načina života, bar privremeno, potraže u oazama tradicije u kojima se njeguju pomalo zaboravljene vrijednosti mirnog života, zdrave hrane, prirodnih zvukova i mirisa...

Etno-selo "Stanišići", kao i restoran „Lovac“ (u centru Bijeljine) i "Drinska ruža" na obali Drine su primjeri uspješnog spoja tradicije, odlične lokalne i međunarodne kuhinje, kao i vrhunske usluge. Potvrda kvaliteta njihovog rada su brojna domaća i strana priznanja.

Etno-selo „Stanišići“ raste od 2003. godine i čine ga svjetovna i duhovna cjelina. U svjetovnom dijelu su hoteli „Pirg“ (replika hilandarskog pirga Svetog Save) i „Ras", rangirani sa pet zvjezdica, restoran i brojne autentične seoske brvnare prenesene iz planinskih dijelova BiH. U ovom svojevrsnom muzeju na otvorenom predstavljen je nekadašnji način života stanovnika planinskih sela. Svjetovni i duhovni dio Etno-sela povezuje kameni most, replika Kozje ćuprije u Sarajevu, izgrađen preko jednog od dva jezera. Duhovnim dijelom, uglavnom izgrađenom od kamena, dominira Manastir Svetog Oca Nikole, čija je crkva replika crkve manastira Kumanice u dolini Lima. Pored manastira je Krstionica, izgrađena po ugledu na jednu pravoslavnu crkvicu na Aljasci, a tu je i kameni amfiteatar za kulturne manifestacije na otvorenom.

Restoran „Lovac“ je, zahvaljujući vrhunskoj kuhinji i zdravoj hrani, prostoru oplemenjenim patinom proteklog vremena i svirkom tamburaša, postao dobro poznat mnogo dalje od granica Bijeljine. Kvalitet usluge je prepoznat na brojnim sajmovima turizma u regionu sa kojih se restoran „Lovac“ redovno vraća okićen priznanjima. Pored restorana u centru Bijeljine, „Lovac“ ljubiteljima dobre hrane i seoskog mira nudi oazu mirisa, ukusa i tradicije u zadruzi u selu Modran.

Restoran „Drinska ruža“, na obali Drine, u blizini Pavlovića mosta, još je jedan od prostora u kojem posjetioci imaju utisak da su se otisnuli u neko drugo vrijeme. Odlična hrana, blizina rijeke, mini zoološki vrt, lijepo osmišljen eksterijer sa brojnim fontanama, potočićima i detaljima iz narodnog života ovog kraja, čine boravak u „Drinskoj ruži“ prijatnim iskustvom.
 

 Etno-selo "Stanišići" i restoran "Drinska ruža"OAZE OČUVANE PRIRODE

Močvarno područje Gromiželj na sjeveru Semberije postalo je poznato nedavno, kada je u njegovim vodama otkrivena reliktna vrsta ribe Umbra krameri (mrguda). Ova rijetka riblja vrsta je otkrivena na svega nekoliko područja u Evropi. Stručnjaci su oduševljeni brojnošću ove vrste ribe u Gromiželju i ističu da je to jedno od najgušće naseljenih staništa Umbre krameri uopšte. Pored vrste Umbra krameri Gromiželj je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta sa crvene liste ugroženih vrsta, od kojih neke potiču iz vremena Panonskog mora.U planu je da ovo područje bude proglašeno za zaštićeno i da se stvore sadržaji koji će turistima omogućiti upoznavanje sa ovim prirodnim biserom Semberije.

Blago pobrđe Majevice koje se naslanja na sembersku ravnicu, daje idealne uslove za treking turizam, a Planinarsko ekološko društvo „Majevica“ redovno organizuje pješačke izlete po ovom kraju tokom kojih se uvijek iznova otkrivaju prirodni biseri kao što su vodopad Skakavac, Šuplja stijena ili Novakova pećina. Ovo društvo, sa sjedištem u Bijeljini, u selu Tavna, pored istoimene rječice, ima malu bazu koju koristi da ugosti tradicionalni kamp koji se održava početkom avgusta svake godine.

Obale rijeka Save i Drine su postale omiljena stjecišta Semberaca i njihovih gostiju. Duž obala su izgrađena čitava lijepo uređena vikend-naselja, a u Amajlijama i Brocu su plaže ove dvije rijeke pogodne za kupanje.

Avgusta svake godine na Drini se održava Drinska regata koja privlači stotine zaljubljenika u prirodu i rijeku Drinu iz čitavog regiona.
 

Močvara Gromiželj i Drinska regataLOVNI I RIBOLOVNI TURIZAM

Ribolov ima dugu tradiciju na ovim prostorima. Pored dvije velike rijeke, Save i Drine, kroz Semberiju teče još nekoliko riječnih tokova, a za ribolov su pogodna i brojna jezera, nastala uglavnom eksploatacijom šljunka.

Dvije najveće semberske rijeke su bogate ribom, naročito ušće Drine u Savu. Najbrojnije riblje vrste su šaran, som, štuka, amur, mrena, grgeč, smuđ, škobalj, nosar... Visok kvalitet vode i povoljni klimatski uslovi Semberije, kao i bogatstvo prirodne hrane pružaju mogućnost za ulov kapitalnih primjeraka što privlači mnogobrojne ribolovce.

Ipak, najveći ribolovni turistički potencijal Semberije su vještačka jezera obrasla trskom i drugim rastinjem u kojima stanište nalaze brojne vrste ribe.

Krajem juna svake godine, na lokalitetu „Pet jezera“, u istoimenom predgrađu Bijeljine, održava se „Zlatni kotlić Semberije“ - takmičenje u spremanju riblje čorbe koje svake godine okuplja sve više takmičara i posjetilaca iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Federacije BiH...

Lovište „Bijeljina I“ je ustanovljeno još 1919. godine. Lovište se prostire na većem dijelu Semberije i, od samog osnivanja, njime gazduje Lovačko udruženje „Semberija“ koje danas broji oko 800 članova.

Lovište je bogato raznovrsnom divljači, ali dominiraju zec, srna, fazan i lisica. Povremeno se pojavljuju i druge životinjske vrste, u prvom redu pernata divljač, najčešće u vrijeme migracija (prepelica, grlica, divlja patka), a odnedavno se odstreljuje i šakal.

LU „Semberija“ organizuje komercijalni lov na fazana, tzv. izlijetanje fazana pred pušku, a učesnici su najčešće inostrani lovci.

Tradicionalno, svakog septembra se organizuje „Sabor lovaca“ kada lovci, pored druženja, pokazuju umijeće, snagu i izdržljivost u gađanju glinenih golubova, natezanju konopca, spremanju lovačkih specijaliteta...
 

Takmičenje "Zlatni kotlić Semberije" i lov na fazane


 

KORISNI LINKOVI I KONTAKTI
 

TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA BIJELjINE

Telefon: +387 (0) 55 224 510
http://www.bijeljinaturizam.com/

Centar za kulturu
Trg kralja Petra I Karađorđevića
76 300 Bijeljina,
Republika Srpska, BiH
Telefon: +387 55 204 202

Manastir Tavna
http://www.bijeljinaturizam.com/index.php/manastir-tavna

Planinarsko-ekološko društvo "Majevica"
http://pedmajevica.weebly.com/

Lovačko udruženje "Semberija"
 

SMJEŠTAJNI I UGOSTITELjSKI KAPACITETI:

Banja Dvorovi
Dvorovi bb

Telefoni: +387 (0) 55 350 562 (centrala), +387 (0)55 350 502 (hotel "Sveti Stefan")
http://www.bijeljinaturizam.com/index.php/banja-dvorovi
 

Etno-selo "Stanišići"
Pavlovića put bb

Telefoni: +387 (0)55 350 306 (hotel "Pirg" i apartmasko naselje), +387 (0)55 350 306 (hotel "Ras"), +387(0)66 902 712 (restoran), +387 (0)65 513 738 (informacije)
http://www.etno-selo.com

 

Hotel "Drina"
Ulica Kneza Miloša 1, Bijeljina

Telefon: +387 (0) 55 416 900  
http://www.hoteldrina.com/

 

Hotel "Šico"
Ulica Patrijarha Pavla 3, Bijeljina

Telefon: +387 (0)55 210 952
http://www.hotel-sico.com/


Hotel "River"
Pavlovića put

Telefon: +387(0)65 005 555
https://river-ba.book.direct/


Motel "Šumice"
Ljeljenča (magistralni put Bijeljina-Brčko)

Telefon: +387(55) 421 400

 

Motel "Azzuro"
Majevička 170, Bijeljina

Telefoni: +387 (0)66 402 288, +387 (0)65 904 498
http://www.motelazzurro.com

 

Motel "Milošević"
Filipa Višnjića 151, Bijeljina

Telefoni: +387 (0)55 425 666, +387 (0)65 777 177
http://motelmilosevic.com/strana.php?lan=43&id=107

 

Motel "Intergaj"
Ive Andrića 41a, Dvorovi
Telefon: +387 (0)55 244 470

 


 

 

Restoran "Lovac"
Ulica Meše Selimovića 15, Bijeljina

Telefoni: +387 (0)55 209 050, +387 (0)65 925 370
http://www.bijeljinaturizam.com/index.php/gastro-ponuda/etno-ambijenti/48-restoran-lovac
 

Restoran "Drinska ruža"
Drina bb, Popovi 2

Telefoni: +387 (0)55 483 300 (restoran), +387 (0)55 483 311 (uprava)
http://www.bijeljinaturizam.com/index.php/gastro-ponuda/etno-ambijenti/47-drinska-ruza


Restoran "Pet jezera"
Ulica kralja Dragutina

Telefon: +387 (55) 424 500
http://www.globus-group.net/gallery-5jezera.html
 

Restoran "Semberski salaš"
Pavlovića put bb

Telefoni: + 387 (0) 55 244-380, + 387 (0) 65 595-817
https://www.intergaj.com/index.php?idgrupa=57&sablon=2&naslov=Semberski+sala%C5%A1

 
 

MANIFESTACIJE

 

Turistička ponuda Bijeljine i Semberije bogata je brojnim kulturnim, sportskim, duhovnim i zabavnim manifestacijama. Među njima se izdvajaju one koje su postale tradicionalne:

 

„Dani komedije“  (mart)

Pozorišni festival, u trajanju od sedam dana, na kome se izvode pozorišne komedije domaćih pozorišta, ali i gostiju iz regiona. Izuzetno posjećen festival koji se održava u Centru za kulturu, a koji iz godinu u godinu okuplja sve veći broj zainteresovanih posjetilaca.

Festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" (april)

Festival u trajanju sedam dana na kome učestvuju srednjoškolci iz Bijeljine i regiona, koji se pozorišnim predstavama u organizaciji svojih srednjih škola, takmiče sa vršnjacima. Izuzetno posjećen i medijski propraćen pozorišni festival, koji se održava u Centru za kulturu.
 

„Majske muzičke svečanosti“ (maj)

Međunarodna muzička manifestacija, u organizaciji  Srpskog pjevačkog društva „Srbadija“ koje je obnovilo svoj rad 1992. godine i za kratko vrijeme osvojilo pregršt najviših priznanja na domaćim i međunarodnim horskim takmičenjima.
 

Sajam turizma i gastrokulture (maj)

Sajam na kome se predstavlja turistički potencijal gradova i država iz regiona, uz bogatu ponudu gastrokulture. Ovaj sajam je najčešće dvodnevna aktivnost u organizaciji Turističke organizacije Grada Bijeljina, a na sajmu se dodjeljuju i priznanja za najbolje promocije.
 

Manifestacija „Zlatni kotlić“ (jun)

Takmičenje u pecanju na plovak i spremanju riblje čorbe, koje tradicionalno privlači veliki broj učesnika iz Semberije, ali i gostiju iz regiona.

U toku ove dvodnevne manifestacije organizuju se i razni zabavni sadržaji za učesnike i posjetioce.
 

„Dani dijaspore“, Janja (jul)

Održava se u Janji i predstavlja susret Janjanaca iz dijaspore sa zemljacima koji žive u Janji, gdje se realizuje veliki broj kulturno-muzičkih događaja. Realizator manifestacije je Dom kulture iz Janje, a Grad Bijeljina je pokrovitelj.
 

BiH Beer Fest“ (jul)

Festival elektronske i rok muzike na otvorenom prostoru u trajanju od nekoliko dana, na kome učestvuju domaći i strani muzički izvođači, okuplja veliki broj zainteresovanih za slušanje ove vrste muzike.
 

 „Pantelinski dani“ (avgust)

Svečanosti povodom obilježavanja Slave Grada Bijeljina – Dana Svetog Pantelejmona su najznačajnija manifestacija na prostoru Grada. Svečanosti traju od 1. do 9. avgusta, a program čine različite kulturne, duhovne i sportske manifestacije, brojne izložbe, književne večeri i takmičenja. Tokom Pantelinskih dana na Drini se održava i Drinska regata koja privlači stotine zaljubljenika u prirodu i rijeku Drinu iz čitavog regiona.
 

Manifestacija „Otvorena scena“  (jul-avgust)

Otvorena scena predstavlja takmičenje talenata u muzici i glumi, koje se održava na platou ispred Centra za kulturu. Manifestacija traje nekoliko dana, a okuplja veliki broj posjetilaca i učesnika.
 

Međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro“ (septembar)

Poljoprivredni sajam u Bijeljini se svrstava u grupu najznačajnijih poljoprivrednih izložbenih manifestacija u Bosni i Hercegovini za predstavljanje novih proizvoda i usluga, upoznavanje sa novim trendovima i tehnologijama, razmjenu iskustva i utvrđivanje pravaca daljeg razvoja agrara. Sajam je mjesto gdje se može vidjeti bogata ponuda poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane i mineralnih đubriva, selekcionisane stoke  i kvalitetan program naučno-stručnih sadržaja.
 

Dan Grada (septembar)

Dan Grada se obilježava 24. septembra u spomen na dan oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu. U znak sjećanja na taj dan organizuju se kulturne i sportske manifestacije.

Festival dječijih predstava "Čupava bajka" (oktobar)

Pozorišni festival, u trajanju od pet dana, na kome se izvode dječije pozorišne predstave domaćih pozorišta, ali i gostiju iz regiona. Izuzetno posjećen festival koji se održava u Centru za kulturu.

Pozorišno-muzički festival "PROTFEST" (oktobar)

Festival za mlade tokom koga, pored predstava i kvalitetne muzike, posjetioci mogu da pogledaju i poslušaju promocije samoizdatih knjiga lokalnih pisaca.
 

„Višnjićevi dani“  (novembar)

Kulturna manifestacija posvećena narodnom pjesniku i guslaru Filipu Višnjiću, koji je rođen i značajan dio života proveo u Semberiji. Organizuje se u saradnji sa opštinama Šid i Ugljevik, za koje je vezan život srpskog Homera, a ovi dani su ispunjeni nizom književnih večeri, izložbi, nadmetanja u govorništvu i koncertima izvorne muzike.