Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Langenhagen (Njemačka)


Langenhagen je grad u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija. Povezan je sa Hanoverom, ali ima posebnu infrastrukturu i ekonomiju. Langenhagen ima više od 50.000 stanovnika.

Saradnja između Bijeljine i Langenhagena je uspostavljena 1999. godine, a Ugovor o prijateljstvu između dva grada potpisan je 2007.

ISTORIJA
Prvi pisani pomeni dijelova Langenhagena pod sadašnjim imenom potiču iz 990. godine, a 1312. godine grad se prvi put pominje kao Nienhagen. Za razvoj grada jako je važna 1618. godina, kada je Langenhagen dobio trgovačke povlastice.
U 20. vijeku Langenhagen postaje važna saobraćajna raskrsnica, čemu je najviše doprinijela izgradnja željeznice 1890. godine i luke na Miteland kanalu 1916. godine.
Autoput je izgrađen sredinom 30-tih godina 20. vijeka i tada je nastalo Srebrno jezero kome su ime, navodno, dali piloti jer im je služilo kao orijentir na letu za Berlin.
Drugi svjetski rat donosi ogromna razaranja i tada je dvije trećine Langenhagena uništeno u bombardovanjima.
Posleratni period je period brzog ekonomskog i društvenog razvoja, pa 1959. godine Langenhagen dobija gradsku povelju, a 1974. godine, prilikom administrativne reforme, teritorija grada je proširena na sadašnju veličinu.

EKONOMIJA 
U Langenhagenu je 1952. otvoren Hanover-Langenhagen aerodrom koji je jedan od najvećih u Njemačkoj i ima presudni značaj za ekonomiju grada.
U blizini aerodroma postoje četiri industrijske zone sa proizvodnim i komercijalnim djelatnostima, a tu je i Hanoverska međunarodna tržnica sa predstavništvima preko 400 međunarodnih distributera brendirane robe.
1982. godine u Langenhagenu je, prvi put u svijetu, započela proizvodnja kompakt diskova, a 1996. je započeta proizvodnja DVD-ova.

KULTURA I ZNAMENITOSTI
Langenhagen je u Njemačkoj poznat po svojoj kabaretskoj i komediografskoj sceni.
Umjetničko društvo Langenhagena, od nacionalnog značaja, ima za glavni cilj promociju i zaštitu djela moderne umjetnosti. Zahvaljujući Udruženju, u Langenhagenu postoji Park skulptura, a moderne skulpture su postavljene i širom grada.
Svake godine u Langenhagenu se održava Festival pozorišta i kratkih formi „Mimuze“.
U julu, na gradskom trgu se održava trodnevni gradski festival, a svake dvije godine se održava veliki gradski bal. Dvogodišnje su i humanitarne manifestacije Industrijski šou i Porodični festival.
Ranije je na teritoriji Langenhagena postojalo nekoliko vjetrenjača, a sačuvana je samo jedna iz 17. vijeka. Postoji i nekoliko starih crkava od kojih je najznamenitija Elizabetina crkva, rekonstruisana posle uništenja u Drugom svjetskom ratu. Toranj crkve, star preko 400 godina, ostao je sačuvan od bombi i to je najstarija zgrada u Langenhagenu.
Langenhagen je poznat i po ljubiteljima konja, a uspješno djeluje i Polo klub.
Oaze prirode su zaštićena prirodna područja Kananoher šuma i prirodni rezervat Kaltenveider močvara.

MEĐUNARODNA SARADNjA
Pored Bijeljine, Langenhagen je grad-pobratim gradova Sautvork (kvart Londona, Velika Britanija), Novo Mesto (Slovenija) i Glogov (Poljska).
Kvartovi Langenhagena njeguju partnerstvo sa gradovima i kvartovima u Francuskoj, Austriji i Brazilu.

LINKOVI:
www.langenhagen.de
http://en.wikipedia.org/wiki/Langenhagen