Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Civilna zaštita spremna za postupanje u nepogodama

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, na Gradskom trgu u Bijeljini održana je smotra organizacionih jedinica i pripadnika Civilne zaštite Grada Bijeljina koja je privukla pažnju velikog broja građana. Svoju opremu su predstavili Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasna jedinica, Jedinica za spasavanje i rad na vodi, gradski Odsjek za civilnu zaštitu i Dom zdravlja Bijeljina.

Smotru je izvršio komandant Gradskog štaba CZ gradonačelnik Mićo Mićić koji je istakao da je Civilna zaštita u Gradu Bijeljina najopremljenija u Republici Srpskoj, kao i da, u situacijama elementarnih i drugih nepogoda postupaju profesionalno:

- Za rad jedinice CZ tokom poplava smo dobili najviše ocjene nadležnih institucija, a i Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je postupanje Civilne zaštite bilo u skladu sa zakonom. Svi ljudi koji su danas ovdje postrojeni ne štede sebe u situacijama kada je pomoć stanovništvu najpotrebnija i odličan su primjer odgovornih pripadnika Civilne zaštite, ocijenio je gradonačelnik Mićić i dodao da je za prethodnih deset godina iz gradske kase za opremanje CZ izdvojeno oko tri miliona konvertibilnih maraka.

Na smotri je predstavljeno i novo višefunkcionalno vozilo Vatrogasne jedinice vrijedno 688.000 konvertibilnih maraka, čija nabavka je finansirana sredstvima iz gradskog budžeta i Vatrogasnog saveza Republike Srpske. Vozilo ima kapacitet 8.000 litara vode, 1.000 litara vatrogasne pjene i 500 kilograma praha, a opremljeno je i korpom na teleskopskoj "ruci" za gašenje požara na visini do šesnaest metara. Za ovu godinu, prema najavi iz Vatrogasne jedinice, planirana je i nabavka vatrogasnih ljestvi dužine 32 metra pomoću kojih će vatrogasci moći da dosegnu do najviših spratova bijeljinskih solitera.