Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Vodostaji u porastu

Vodostaji rijeka Save i Drine rastu i uskoro će dostići nivo na kojem se uvodi redovna odbrana od poplava, najavio je šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu Drago Ristić.

U 10:00 časova vodostaj Save na vodmjernoj stanci u Rači je iznosio +638 centimetara, a rijeke Drine na stanici u Radlju +370, s protokom od 1.540 kubnih metara u sekundi na hidroelektrani u Zvorniku. Redovna odbrana od poplava na Savi se uvodi pri vodostaju od +650, a na Drini na +380 centimetara. Nadležne službe očekuju da će uskoro protok vode u Zvorniku iznositi od 1.850 do 1.900 kubnih metara u sekundi. Nivo manjih vodotoka na području Grada Bijeljina je u granicama normale.

S obzirom da se očekuje dalji rast vodostaja, pogotovo na Drini, Civilna zaštita prati stanje na terenu, jedinice za spasavanje na vodi su u stanju pripravnosti, a stanovništvo mjesnih zajednica u priobalju većih rijeka je ponovo upozoreno na oprez.

Drago Ristić je ocijenio da, ukoliko protok Drine i Save ne pređe za sada najavljene kote, ne bi trebalo da bude većih izlivanja van korita, sem na nebranjenom dijelu obale - u mjesnim zajednicama Amajlije, Popovi, Janja i Novi. Takođe, poredeći prilike 2010. i 2014. godine u vrijeme velikih poplava, Ristić je istakao da je tada protok Drine dostizao 4.000 kubnih metara u sekundi, ali i da je ranijih godina Drina izazivala poplave već pri protoku od 1.200 kubnih metara. Od tada je tok Drine djelimično skrenuo na srbijansku stranu, što je dovelo do proširenja korita. Zahvaljujući tome, Drina ne izlazi iz korita pri znatno većem protoku vode. Sem toga, podsjetio je Ristić, na lokalitetu Orlovo polje na Drini su popravljena oštećenja na nasipu od prethodnih poplava i očekuje se da do protoka od 2.000 kubika ne bi trebalo da bude opasnosti od probijanja nasipa.