Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SLOBODNE ZONE - NOVE MOGUĆNOSTI PRED BIJELjINOM



Na inicijativu gradonačelnika Ljubiše Petrovića, u Gradskoj upravi je održan sastanak sa konsultantima iz Republike Srbije Draganom Kostićem i Aleksandrom Simonovićem, s ciljem formiranja slobodne zone u Bijeljini, kako bi privrednicima bilo olakšano poslovanje orijentisano na izvoz. Riječ je o planovima za Industrijsku zonu 4.

Konsultanti su stručnjaci iza kojih stoji veliko radno iskustvo u formiranju i radu slobodnih zona. Naime, oni su upravljali radom slobodne zone u Pirotu i učestvovali u formiranju svih petnaest slobodnih zona koje postoje u Srbiji. Trenutno su angažovani na formiranju slobodne zone u Gradišci.

U ime Odjeljenja za privredu, sastanku je prisustvovao Dušan Trifković koji je istakao da će sljedeći sastanak biti zakazan sredinom avgusta, u saradnji sa Privrednom komorom. Na sastanak će biti pozvani svi veliki privrednici, posebno oni koji se bave izvozom kao primarnom djelatnosti. 

Napominjući da podaci govore da na teritoriji Grada Bijeljina vrijednost izvoza iz godine u godinu raste, Trifković je rekao da se ideja o stvaranju slobodne zone nametnula kao neminovnost.

- Na kraju 2020. godine vrijednost izvoza sa područja Grada Bijeljina je bila 162,7 miliona konvertibilnih maraka. Tri godine kasnije je ta vrijednost porasla na 297,5 miliona konvertibilnih maraka - kazao je Trifković i dodao da će takav trend, vrlo vjerovatno, biti nastavljen u godinama koje slijede.

Trenutno je u toku formiranje slobodnih zona u Gradišci i Trebinju, na lokacijama koje su, sa geografskog aspekta, blizu i Evropskoj uniji, što je u međunarodnoj trgovini od velike važnosti za nas, ali i za zemlje iz okruženja.