Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PRIPREME ZA SAVSKU REGATU U ZAVRŠNOJ FAZI



Uvod u ovogodišnje Pantelinske dane biće tradicionalna „Savska regata“ koja se po osmi put održava na rijeci Savi, čemu je prethodilo sedam regata na rijeci Drini. Savska regata biće održana u nedelju, 28. jula, sa početkom u 10 časova, sa startne pozicije „Sprudovi“ - skelski prelaz Subotište u Donjem Crnjelovu, dok će cilj, kao i ranije, biti u Rači.
Pokrovitelj ove manifestacije je Gradska uprava, a organizator gradska Turistička organizacija Bijeljina, uz materijalno-tehničku podršku gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu.
- U pripremi i realizaciji ovogodišnje regate učestvuju brojni subjekti - Policijska uprava Bijeljina, Granična policija, Dom zdravlja, Odsjek za civilnu zahtitu, ronilački klubovi, AD „Komunalac”, Vatrogasno-spasilačka jedinica i Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove.  Od predstavnika ovih organa je formiran radni tim koji će raditi na pripremama Savske regate - rekla je direktor Turističke organizacije Grada Bijeljina Jasmina Abdulahagić i dodala da će se posebno voditi računa o bezbijednosti učesnika.
- Navedenim subjektima će se pridružiti i ekipa Hitne pomoći koja će pratiti regatu na vodi. Važno je napomenuti da će svi učesnici biti osigurani od strane osiguravajuće kuće, te da je bitno da se svi pridržavaju unaprijed utvrđenih pravila - zaključila je Abdulahagić.
Prijava za regatu, se može izvršiti od danas u Turističkoj organizaiji od 7 do 15 časova, kao i na startnoj poziciji na sam dan održavanja manifestacije od 7 do 9.30 časova. Učesnici moraju biti punoljetni, imati dozvolu za upravljanje plovilom i spasilačku opremu, a plovila moraju biti registrovana. Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost, o čemu će za vrijeme prijavljivanja potpisati Izjavu o prihvatanju odgovornosti i poštovanju pravila ponašanja na Savskoj regati. Organizator prepoučuje da neplivači ne učestvuju, ali, ukoliko uzmu učešće, moraju imati pojaseve za spasavanje.
Dan prije početka regate, 27. jula, na startnoj poziciji Odsjek za civilnu zaštitu i AD „Komunalac“ će vršiti pripremu kampa za prihvat česnika kojima će biti organizovan doček. Počasni komandant biće gradonačelnik Ljubiša Petrović, a predviđeno vrijeme dolaska na cilj je 16 časova na Rači. 
Savjetnik gradonačelnika, Radoslav Ostojić, rekao je da je najvažnije da regata protekne mirno, bez incidenata i da bezbijednost bude očuvana na najvišem nivou, o čemu se pri organizaciji najviše i vodilo računa i izrazio zahvalnost Turističkoj organizaciji na dugogodišnjoj posvećenosti organizaciji regate, kao i svim partnerima.
- Ovim događajem tradicionalno započinjemo Pantelinske dane, koje smo ove godine obogatili mnogim novim pojedinostima. Pred nama su brojni koncerti, raznovrsni događaji, saradnja sa ambasadama i još mnogo toga, što ćemo naknadno otkriti - najavio je Ostojić.