Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

REKONSTRUKCIJA KROVA ŠKOLE "JOVAN DUČIĆ" U PUNOM JEKU


Foto: Gordana Perić Živanović


Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima posjetio je danas Osnovnu školu „Jovan Dučić“ u Bijeljini, na kojoj su u toku radovi na rekonstrukciji krova. Napominjući da je Grad Bijeljina uputio tri dopisa Ministarstvu prosvjete i kulture, sa pitanjem koji školski objekat će na teritoriji Grada Bijeljina, obnoviti Ministarstvo, kako se ne bi duplirali planovi, Gradonačelnik je rekao da odgovor do današnjeg dana nije stigao, iako je u nadležnosti ovog Ministarstva ulaganje u objekte u kojima se izvodi nastava u osnovnom obrazovanju.

Imajući u vidu da Ministarstvo uporno ćuti kada je riječ o obnovi školskih objekata u Semberiji, Petrović je istakao da će u narednom periodu lokalna zajednica nastaviti da izdvaja finasijska sredstva za ovu namjenu, kao i da će za sljedeću budžetsku godinu, biti planirana i sredstva za druge radove na ovom objektu. 

- Škola „Jovan Dučić“ jedna je od najvažnijih na teritoriji Grada, sa zavidnom istorijom, a mi smo dužni da poboljšavamo uslove u kojima učenici pohađaju nastavu. Ulažući u obrazovanje ulažemo u bolju i izvjesniju budućnost. Takođe, u cilju povećanja energetske efikasnosti, ovaj objekat bi trebalo da bude „utopljen“ od sljedeće godine - najavio je Petrović i dodao da su u planu radovi i na školskim zgradama u Banjici i Srednjoj Čađavici.

Istovremeno, Gradonačelnik se osvrnuo i na potrebu povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju posebno u zonama škola i naglasio da je izabran izvođač radova na postavljanju svjetlosno-zvučne signalizacija na pješačkom prelazu u Ulici Srpske vojske, kako bi, između ostalih učesnika u saobraćaju, učenici koji pohađaju nastavu u ovoj školi bili bezbjedniji na putu od kuće do škole. 

- Olakšavajuća okolnost je činjenica da je ovaj put u nadležnosti lokalne zajednice, jer smo svjedoci da, na primjer, u Patkovači ovakvo rješenje ne može biti realizovano, jer je put magistralnog karaktera i njime upravlja JP "Putevi Republike Srpske", a to podrazumijeva komplikovanu i, prije svega, dugotrajnu proceduru prikupljanja potrebnih dozvola i dokumentacije.

Pomoćnik direktora Osnovne škole „Jovan Dučić, Panto Pantić, naglasio je da ova škola ima skoro pet stotina učenika.

Ističući da je problem trošnog krova gorući, Pantić je podsjetio da je bilo bezuspješnog obraćanja Ministarstvu prosvjete, te da sada samo Grad Bijeljina, izdvajanjem sredstava iz gradske kase, finansira ove radove.

- Osim krova, unutrašnje prostorije, učionice prije svega, zahtijevaju renoviranje. Sportsku salu, zbornicu i kancelarije takođe treba obnoviti. Prema planu, to bi trebalo biti urađeno u drugoj etapi planiranih radova. Energetska efikasnost nam je izuzetno važna, ali dok ne budu završeni radovi na krovnoj konstrukciji, ne možemo provoditi fasaderske radove i „utopljavati“ objekat - kazao je Pantić i dodao da su od strane Ministarstva izdvojena samo sredstva za kupovinu radijatora i peći.
Vrijednost radova na sanaciji i rekonstrukciji krova iznosi 219.000 KM, radovi teku planiranom dinamikom i u planu je da budu završeni do početka naredne školske godine.