Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Bingo“ i zadrugari „Agrofarmera“ zajedno u proizvodnji krompira

2017-03-22

Kompanija „Bingo“ u saradnji sa Federalnim ministarstvom izbjeglica i raseljenih lica i Gradom Bijeljina, članovima Zadruge „Agrofarmer“ iz Janje dodijelila je sadni materijal i đubrivo za predstojeću sjetvu krompira industrijskih sorti opal i panda.

Kako ističu u „Bingu“, cilj ovog projekta je kontinuirana organizovana proizvodnja, otkup i plasman proizvoda, uz utvrđene vrijednosti proizvoda sa urednom naplatom, izvjesnim finansijskim ishodom za poljoprivrednike. Pedeset i jednom kooperantu „Agrofarmera“ je dodijeljeno 62 tone sadnog materijala i 55 tona đubriva što je dovoljno za uzgajanje krompira na 443 dunuma zemljišta, a prve količine krompira za preradu se očekuju u septembru.- Najvažnije je to što ćemo poljoprivrednicima pružiti podršku tokom cijelog procesa proizvodnje: od sadnje do naplate. Kompanija Bingo će otkupiti sve proizvedene količine krompira za potrebe fabrike „Semberka“ - izjavio je Zlatan Pejić, rukovodilac fabrike „Semberka“ iz Janje.

Direktor Zadruge „Agrofarmer“ Mujo Bogaljević je istakao kako su svi članovi Zadruge koji su se prijavili za sjetvu dobili sadni materijal i đubrivo, odnosno, da niko nije odbijen, kako zadrugari-povratnici, tako i zadrugari koji za vrijeme rata nisu mijenjali mjesto boravka.- Ovaj projekat je pokrenut u pravom trenutku, jer je prethodna godina bila teška za poljoprivredne proizvođače. Važno je i da će Zadruga ispratiti cijeli proces, od podjele sadnog materijala i đubriva, preko stručnog nadzora i podrške do otkupa – najavio je Bogaljević.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je Federalnom ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice i kompaniji „Bingo“ što su prepoznali potencijal semberske regije i što su odlučili da ulažu u Semberiju.- Uloga ovdašnje Zadruge je od izuzetnog značaja u ovom projektu, a ovakve akcije vraćaju smisao zadrugarstvu. Grad će, pored stručne pomoći, Zadruzi pružiti i finansijsku podršku, u skladu sa mogućnostima budžeta – najavio je gradonačelnik Mićić.

Predstavnik Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice Sead Kopić je dodao da Ministarstvo u ovom projektu pruža finansijsku potporu za 42 povratničke porodice koje obrađuju 380 dunuma zemlje.

U „Semberki“ očekuju da će fabrika tokom 2017. godine raditi punim kapacitetom – dnevno će se prerađivati 50 tona svježeg povrća, odnosno, 1.100 tona godišnje, pri čemu će biti radno angažovano i do 130 zaposlenih. Proizvodnja počinje 15. aprila preradom srijemuša, a uslijediće prerada paštrnjaka, šargarepe, krompira i ostalog povrća. U fabriku su nastavljena ulaganja u opremu, pa je tokom ove godine planirano plasiranje novih proizvoda: supe, bio-začina i pakovanog sušenog povrća. Osim za domaće tržište, povrće se proizvodi i za izvoz u zemlje Evropske Unije - prošle godine je izvezeno pet tona srijemuša, a izvoz je planiran i u 2017. godini.