Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Obilježen Dan Grada



Dvadeset četvrti septembar u Bijeljini se obilježava kao Dan Grada, u spomen na dan kada je 1943. godine Bijeljina prvi put oslobođena od fašističkih okupatora.
Kao i prethodnih godina u prvom dijelu dana organizovan je prijem za članove udruženja boraca, potomaka i poštovalaca tradicije Narodnooslobodilačkog rata i položeno cvijeće pred biste narodnih heroja, a prije svečane sjednice Skupštine Grada, predstavnici rukovodstva Grada, ministri, poslanici, odbornici, predstavnici Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Ministarstva unutrašnjih poslova i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka odali su poštu i položili cvijeće na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Uz čestitke sugrađanima povodom Dana Grada, predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević je istakao da je dužnost svakog pojedinca da svojim načinom života i rada čuva slobodu za koju su se izborili naši preci.
- Borba za slobodu, vođena tih godina, srećom je prošlost, ali je naivno vjerovati da je fašizam zauvijek nestao. Zato, svako od nas treba da se bori za svoju i slobodu drugih ljudi. Na slobodu koju smo dobili u nasleđe treba da budemo ponosni, kao i na našu ravnicu koju volimo, obrađujemo i koja nam daje plodove – poručio je Đurđević.
 
U ime gradonačelnika Ljubiše Petrovića, na svečanoj sjednici gradskog Parlamenta govorio je šef Kabineta Gradonačelnika Mladen Arsenović koji je, između ostalog, naglasio da su godine u kojim je sloboda izvojevana bile slavno, ali teško vrijeme, kada se nije bilo pitanje u kojem sistemu će se živjeti, već je to bilo pitanje života ili smrti.
- Naš Grad je odabrao da živi i to da živi slobodan, ali taj cilj nije bio lako dostižan, a nama danas je teško i da zamislimo koliko je zlo zadesilo našu zemlju i koliko je hrabrosti i ljudske muke trebao da se protera. Zato svi pali borci i žrtve terora zaslužuju poštovanje i oko toga ne smije biti spora ni dileme – bio je jasan Arsenović.
 
Na svečanoj sjednici na Dan Grada dodjeljuju se gradska priznanja pojedincima i ustanovama koji su se u prethodnoj godini istakli u doprinosu razvoju privrede, kulture, sporta i drugih oblasti, ali i humanijim uslovima života u Semberiji.
 
Najznačajnije gradsko priznanje – Povelja Grada Bijeljina posthumno je dodijeljena dugogodišnjem gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću za izuzetan doprinos u iznalaženju pravednih i profesionalnih rješenja u funkcionisanju lokalne zajednice i razvoja Grada Bijeljina, odnosno, mnogobrojne realizovane infrastrukturne projekte, lične kvalitete, odgovornost, savjesnost i razvoj zajednice za vrijeme tokom kojeg je obavljao dužnost gradonačelnika.
 
Zlatne medalje „Knez Ivo od Semberije“ dobili su:
Javna zdravstvena ustanova Bolnica „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine za izuzetan doprinos koji su dali u liječenju sugrađana tokom pandemije kovid-19.
Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja iz Bijeljine za izuzetan doprinos koji su dali u liječenju sugrađana tokom pandemije kovid-19.
Javna ustanova „Banja Dvorovi“ iz Dvorova za izuzetan doprinos koji su dali u liječenju sugrađana tokom pandemije kovid-19.
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica za izuzetan doprinos u realizaciji velikih infrastrukturnih, privrednih i poljoprivrednih projekata, koji su finansirani ili sufinansirani od strane ovog Ministarstva.  
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) za izuzetan humanizam, odnosno, realizaciju Programa za oporavak od poplava u okviru kog je uoženo oko 15 miliona konvertibilnih maraka donatorskih sredstava EU za otklanjanje šteta nastalih u poplavama 2014. godine.
DOO Mljekara „Dule“ Srednji Dragaljevac za nesebičan doprinos privrednom razvoju Semberije i odgovoran odnos prema radnicima koji nisu otpuštani, bez obzira na otežane uslove rada za vrijeme pandemije.
           
Srebrne medalje „Knez Ivo od Semberije“
dobili su:
„Bingo“ d.o.o. eksport–import Tuzla za nesebičan doprinos privrednom razvoju Semberije i odgovoran odnos prema radnicima koji nisu otpuštani, bez obzira na otežane uslove rada za vrijeme pandemije.
Industrija i promet građevinskog materijala „Drina“ a.d. Bijeljina za uspješan dugogodišnji rad u proizvodnji bloka i ukupnu privrednu djelatnost kojom doprinosi boljem životnom i ekonomskom standardu.
Bronzanom medaljom „Knez Ivo od Semberije“ ove godine su nagrađeni: Brano Perković iz Bijeljine za humano djelo doniranja sredstava za renoviranje Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini, čime je dao značajan doprinos poboljšanju prostornih uslova za rad učenika i zaposlenih.
Radenko Pelemiš, vlasnik Zanatske pekarske radnje „Pekara Aleksa“ iz Bijeljine, za razvoj i održivost pekarske proizvodnje na teritoriji Semberije, kao i za istaknuti rad u mnogim humanitarnim akcijama za vrijeme poplava i pandemije kovid-19.
 
Zlatna medalja „Filip Višnjić“ ove godine je dodijeljena:
Milanu R. Markoviću (posthumno) za dugogodišnji opštepriznati rad i književna, publicistička i pjesnička djela, književnu kritiku i prevođenje
Agenciji za pružanje intelektualnih usluga „Anglia V“ (ANGLIA V) Verica Amidžić s.p. Bijeljina za uspješan obrazovni rad, odnosno, postignute rezultate u nastavi stranih jezika na profesionalan i savremen način.
Srebrnom medaljom „Filip Višnjić“ posthumno je nagrađen prof. dr Pero Spasojević za uspješan dugogodišnji obrazovni rad, izuzetan doprinos radu Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i naučne monografije koje je objavio.
Bronzanu medalju „Filip Višnjić“ dobile su sestre Zorica i Ljubica Mrkaljević za izuzetan rad i doprinos u javnim, kulturnim i humanitarnim djelatnostima.
 
Skupština je dodijelila i značke Grada Bijeljina.
Zlatnu značku posthumno je dodijelila dvojici odbornika u prvom višestranačkom sazivu Skupštine opštine Bijeljina: Panteliji Saviću za uspješan dugogodišnji rad i doprinos u oblasti društvenog aktivizma, ekonomije, politike i sporta, odnosno, Ljubi Maletiću za uspješan dugogodišnji rad i doprinos na jačanju poljoprivrede i izgradnje infrastrukture u seoskim mjesnim zajednicama.
Zlatnu značku je dobila i Marica Gajić za lični doprinos u osvajanju petog mjesta na Evropskom prvenstvu za košarkašice sa reprezentacijom BiH.
 
Srebrnu značku Grada Bijeljina dobio je Vedran Borovčanin za uspješan lični rad i izuzetan doprinos u promociji sporta lokalne zajednice i lokalnog sportskog kluba.
 
Priznanje za svoj rad dobilo je i dvoje ljekara kojima su uručene zahvalnice Grada: dr Aleksandra Radojčić za učinjeno lično djelo u borbi za živote i zdravlje svakog čovjeka u vrijeme teške epidemiološke situacije izazvane virusom kovid-19, odnosno, dr Milan Todorović iz Bijeljine za izuzetan doprinos u oblasti laparaskopske hirurgije.
 
Za kulturno-umjetnički dio programa bili su zaduženi Gradsko pozorište "Semberija", Hor "Srbadija" i SKUD "Semberija"