Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljinska Parking služba dobar primjer službama u regionu

Direkcija za izgradnju i razvoj grada, Služba za upravljanje javnim parkiralištima Grada Bijeljina, je među prvima u BiH pokrenula naplatu prekršaja preko Euro Parking Collection (EPC) sistema iz Londona, što je rezultiralo smanjenjem prekršaja za 70% za vozila sa stranim registarskim oznakama i dovelo do boljeg komunalnog reda. Dobri efekti ove saradnje su se čuli i u okruženju, pa u Bijeljinu na konsultacije i obuku u vezi saradnje sa EPC dolaze predstavnici brojnih gradova iz BiH u kojima se vrši kontrola i naplata parkiranja.

Vlasnici vozila sa stranim registarskim oznakama, koji nisu izmirili dug na osnovu izdate doplatne karte u Bijeljini, dobijaju obavještenje o kazni na kućnu adresu u inostranstvu, odnosno, u svim zemljama Evrope. Troškovi kazne se obračunavaju u zavisnosti od zemlje u koju se šalje kazna, jer pristup podacima nije isti za sve zemlje, pa to utiče na visinu same kazne. Služba za javna parkirališta Grada Bijeljina po jednoj kazni potražuje 10 KM (oko 5 eura), dok EPC naplaćuje ostale troškove. Ova procedura je počela da se primjenjuje u Gradu Bijeljina prije tri godine, kada je punomoć potpisana sa EPC u Londonu, koji je ovlašćen od strane različitih organizacija izdavača naloga za plaćanje i kazni u cijeloj Evropi da djeluje u njihovo ime u administraciji izdavanja obavještenja o kazni.

Zahvaljujući efikasnoj realizaciji ovih mjera, u prethodne tri godine došlo je do povećanja prihoda od ukupno 26%, što je omogućilo nabavku novih PDA uređaja i obilježavanje kompletnog parking prostora sa markerima zona, čime je unaprijeđen kvalitet pružanja usluga.

U Parking službi podsjećaju da je glavni cilj kontrole i naplate parkiranja prvenstveno uvođenje komunalnog reda i rasterećenje saobraćaja u užem centru grada, što je regulisano i cijenom parkiranja, koja je u širem centru Grada upola niža, uz mogućnost kupovine dnevne karte.

Takođe, ova Služba posvećuje veliku pažnju jačanju socijalnog preduzetništva i društvenoj inkluziji marginalizovanih kategorija stanovništva. U tom cilju ostvarena je odlična saradnja sa preduzećem „Patriot“ iz Bijeljine u okviru koje je u Parking službi zaposleno 16 radnika sa invaliditetom, koji uspješno obavljaju poslove kontrole i naplate parkiranja.