Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Osnovci i srednjoškolci oduševili bijeljinsku pozorišnu publiku

2017-05-02

Prošle sedmice u Bijeljini su održana dva pozorišna mini-festivala na kojim su najkreativniji i najvažniji dio posla odradili učenici osnovnih i srednjih škola.

Srednjoškolci su već uspostavili tradiciju održavanja svog pozorišnog festivala „Udahni kulturu“ i ove godine su po treći put izašli na pozornicu Centra za kulturu „Semberija“. Svoje glumačko umijeće su prikazali učenici Gimnazije „Filip Višnjić“ iz Bijeljine, Srednje stručne škole iz Janje, Poljoprivredne i medicinske škole, kao i gosti iz Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ u Zvorniku.

Žiri je za najbolju predstavu proglasio predstavu „Život bez početka“ koju su izveli učenici Poljoprivredne i medicinske škole koji su ujedno i autori teksta. Za najboljeg glumca i glumicu, proglašeni su učenici Gimnazije „Filip Višnjić“ Đorđe Mirković i Vedrana Todorović, koji su igrali u predstavi "Pola-pola", po tekstu Milena Bogavac. Pobjednici festivala, dobili su mogućnost da svoju predstavu ponovo izvedu pred publikom Centra za kulturu, ali i putovanje na neku od pozorišnih predstava u Beogradu. Janjanski srednjoškolci su dobili pohvalu žirija pod nazivom „Momenat iznenađenja“, a pohvalu žirija za najkomičniji momenat Festivala dobio je Andrija Andrić iz Zvornika.

Uporedo sa srednjoškolcima, u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, njihovi nešto mlađi drugari su imali svoj prvi Festival lutkarstva i video-prezentacija knjige - „Lutvid-fest“. Osnovci su, uz svoje nastavnike, kao i mentore, lutkara Bogdana Simića i magistra dramskih i audiovizuelnih umjetnosti Dušana Tuzlančića, pokazali svoja umijeća u lutkarskim predstavama, svaki put u sali u kojoj se tražilo mjesto više.

Za najbolje su proglašeni učenici Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ koji su izveli predstavu po motivima knjige „Zoe, devojčica sa vrha solitera“, autora Ane Đokić Pongrašić. Njima je pripala i nagrada za najbolju lutku, dok je nagrada za najbolju scenografiju, dodijeljena Osnovnoj školi „Jovan Dučić“. Učenici škole „Sveti Sava“, dobili su nagradu za najbolju video-prezentaciju knjige, ali i najbolji scenario, dok su učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ nagrađeni za najbolji plakat i izbor muzike. Pobjednici su nagrađeni putovanjem na lutkarsku predstavu u Beograd, dok su svi učesnici nagrađeni izletom u manastir Tavna.

(Fotografije: Bijeljina danas i RTV Slobomir)