Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljinska Bolnica dobila sedam novih respiratora


      
​Novih sedam respiratora koji su danas uručeni Bolnici „Sveti Vračevi“ dovoljno govore o humanosti svih donatora koji su učestvovali u akciji „Respirator za Srpsku“, ali i o ozbiljnosti i posvećenosti Privrednog savjeta Grada Bijeljina koji je za kratko vrijeme organizovao akciju u kojoj su prikupljena znatna sredstava za nabavku medicinske opreme za bijeljinsku Bolnicu i Dom zdravlja tokom pandemije korona virusa, izjavio je gradonačelnik Mićo Mićić.
- Zahvaljujem svim privrednicima, ustanovama, pojedincima i udruženjima iz bijeljinske regije, ali i svim drugim donatorima koji su izdvojili novac u okviru akcije „Respirator za Srpsku“. Naš Privredni savjet je pokazao odgovornost u teškoj situaciji, a osim što je prikupio više od milion konvertibilnih maraka, kupljeni su prenosni respirator, monitori, laminarna komora i druga oprema za Bolnicu i Dom zdravlja u Bijeljini, što je za svaku pohvalu – poručio je Mićić.
Gradonačelnik Bijeljine je zahvalio i direktoru preduzeća „TRB“ i „Elvako metpro“ Slavenu Ristiću koji je inicijator akcije „Respirator za Srpsku“, kao i Crvenom krstu Bijeljina koji je dao tehničku podršku akciju i na čiji račun su uplaćivana donirana sredstva.
- Više od 2,3 miliona KM je upotrijebljeno za kupovinu respiratora, a na računu je ostalo na raspolaganju još 100.000 KM. Gradski štab za vanredne situacije zasjedao je svaki dan gotovo tri mjeseca i ovom prilikom želim da pohvalim građane koji su poštovali sve propisane mjere, kako našeg, tako i Republičkog štaba. Iako se ne može reći da je neko prošao dobro u doba pandemije, ipak moram istaći da je epidemiološka situacija u Semberiji zadovoljavajuća, a od ovog opakog virusa, nažalost, stradala su dva naša sugrađanina. Ne smijemo se opustiti, jer stručnjaci svakodnevno upozoravaju da je virus i dalje prisutan – naglasio je Mićić.



Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić pojasnila je da je ova zdravstvena ustanova do početka pandemije imala osam stacionarnih respiratora i jedan prenosni.
- Tokom pandemije dobili smo pet respiratora, a danas još sedam stacionarnih uređaja. Ova akcija zaslužuje poštovanje svih građana Republike Srpske, uz zahvalnost svim donatorima – rekla je Lovrićeva.
Slaven Ristić kaže da „Respirator za Srpsku“ nikada nije želio da koristi za svoju ili promociju svojih preduzeća.
- U ovoj akciji je pobijedila ljudskost i to je najvažnije. Respiratori su stigli iz Rusije, stručnjaci su potvrdili da su kvalitetni, a pravi heroji su oni privrednici i pojedinci koji su za samo tri dana prikupili ogromna sredstva na zajednički račun. Želim da je što manji broj onih koji će imati potrebu da koriste ovu medicinsku opremu – dodao je Ristić.
Prema riječima predsjednika Privrednog savjeta Grada Bijeljina Milenka Stevanovića, ovaj savjet je pokazao da je uvijek uz građane i da predstavlja važan faktor društvene zajednice.
 - Svima želim dobro zdravlje, da privrednici uvijek budu uz građane, a nadam se da će i lokalna zajednica imati razumijevanja i svim privrednicima obezbijediti bolje uslove za budući rad – naveo je Stevanović.
Na prijemu u Bolnici „Sveti Vračevi“ uručene su zahvalnice Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, firmama "Elvako metpro", "TRB" i "Sport Vižn", Gradu Bijeljina, Rotari klubu, "Elektroprivredi Republike Srpske" i Privrednom savjetu grada Bijeljina.
Posredstvom humanitarne akcije „Respirator za Srpsku“ kupljeno je 50 respiratora iz Rusije, vrijednih 2.305.000 KM ili 46.100 KM po komadu. Respiratori tipa „Aventa-M“ nabavljeni su od ruske kompanije JSC „UIEP“, a Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske biće uručeno 10 respiratora, bolnicama u Bijeljini i Doboju po sedam, bolnicama u Istočnom Sarajevu i Trebinju po šest, bolnicama u Zvorniku i Gradišci po četiri, bolnici u Prijedoru tri, bolnici u Foči dva i bolnici u Nevesinju jedan respirator.
Akcija „Respirator za Srpsku“ pokrenuta je sredinom marta i zaključno sa 4. majem prikupljeno je ukupno 2.650.000 KM.