Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U NEDELjU ZABRANjEN RAD, OD PONEDELjKA POPUŠTANjE RESTRIKTIVNIH MJERA



- Nadamo se da će nedelja biti poslednji dan kad će na snazi biti izrazito restriktivne mjere, jer Gradski štab za vanredne situacije od ponedjeljka planira da zabrane svede na minimum, sa naglaskom na pojedinačnoj odgovornosti i poštovanju propisanih higijensko-sanitarnih mjera od strane građana, prije svega korišćenju zaštitnih sredstava, odnosno, maski i rukavica – najavio je na današnjoj sjednici komandant Štaba Mićo Mićić.
On je istakao da je u nedelju, 3. maja, zabranjen rad svim privrednim subjektima, osim dežurnim apotekama, proizvođačima hljeba i peciva i prodavnicama pogrebne opreme, a da će policijski čas trajati od nedjelje u 12:00 časova do ponedeljka u 05:00 časova.
Čestitajući sugrađanima prvomajske praznike, gradonačelnik Mićić je zahvalio Bijeljincima jer su i za vrijeme praznika pokazali disciplinu poštovali naredbe Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, pozivajući ih da ostanu dosledni još danas i sutra, nakon čega će mjere zabrana biti značajno ublažene.
- Cilj je da održimo izuzetno stabilno epidemiološko stanje, kakvo sada imamo u Bijeljini. Pravila za ljude koji iz inostranstva dolaze u Bijeljinu strogo se poštuju. Po njih, na granične prelaze u svim dijelovima BiH, dolaze pripadnici gradske Civilne zaštite i sprovode ih u karantin, gdje sa njima postupaju po propisanim pravilima. Nema izuzetka i svi sugrađani moraju proći istu proceduru, kako bi spriječili pojavu novih klastera zaraze – istakao je Mićić.


Prema podacima Bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini nema novozaraženih osoba virusom korona, epidemiološka situacija je stabilna, a svi rezultati testova koji su pristigli u prethodna 24 časa su negativni.
- Zaražena medicinska sestra, koja se nalazi u Domu učenika, stabilnog je kliničkog stanja i nema simptome, a naredne sedmice biće ponovo testirana. Izuzetno je bitno da su sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom negativne na kovid-19 – bila je jasna Milica Lovrić, direktor Gradske bolnice.
Poštujući preporuke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i Republičkog štaba za vanredne situacije, Lovrićeva je najavila da će bijeljinska bolnica postepeno prelaziti na uobičajen režim rada.
-       U narednom periodu počinju sa radom specijalističke i subspecijalističke bolničke ambulante, uz poseban režim zakazivanja pregleda preko porodičnog ljekara. Osim toga, biće obavezno popunjavanje epidemiološkog anketnog listića, koji ne smije biti stariji od tri dana, kao i obavezne mjere zaštite pacijenata i medicinskih radnika – pojasnila je Lovrićeva.
Ona je istakla da ublažavanje mjera nikako ne znači kraj epidemije ali da vjeruje da su građani Bijeljine dobro informisani, kao i da su shvatili ozbiljnost situacije, što dokazuje i izuzetno mali broj zaraženih u Semberiji.
U Semberiji je do sada na kovid-19 testirano 643 lica, sa retestiranjem 705, od tog broja 12 lica je imalo rezultat pozitivan na virus, dok su preostali rezultati negativni.
Prema podacima koje je Gradskom štabu za vanredne situacije predstavio direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović, pod stručnim nadzorom u samoizolaciji je 326 lica. U karantinu OŠ „Vuk Karadžić“ trenutno se nalazi 44 lica, dok je u tranzitnom karantinu na Rači 14 osoba, od kojih je sedam iz Bijeljine.
- Pojedini građani smješteni u karantin OŠ „Vuk Karadžić“ su nezadovoljne zbog čekanja na testiranje, koje se vrši između sedmog i desetog dana boravka u karantinu. Ovakva procedura ima medicinske razloge jer testiranje drugi ili treći dan nakon dolaska u karantin ne znači ništa, a testiranje se vrši  tek nakon sedam ili deset dana zbog perioda inkubacije i vremena potrebnog da se zaraza ispolji u organizmu – objasnio je Milovanović.
On je podsjetio da su osobe smještene u karantine obavezne da poštuju kućni red i sve ono što im naloži osoblje zaposleno u karantinu, bilo da je riječ o medicinskom osoblju ili pripadnicima Civile zaštite i Policijske uprave.
Prema podacima sa sjednice Štaba, u protekla 24 časa granični prelaz Rača je prešlo 36 vozila, a Pavlovića most četiri. Na Rači su inspektori izdali dva rješenja o izolaciji. Policijska uprava Bijeljina izdala je 16 prekršajnih naloga za lica koja su  prekršila zabranu kretanja u vrijeme policijskog časa. Deset lica je kažnjeno zbog nepoštovanja Uredbe o korištenju lične i zaštitne opreme.
Iz Republičkog inspektorata ističu da na graničnom prelazu Pavlovića most nema zloupotreba prelaska granice nakon odobrenja poljoprivrednim proizvođačima da mogu radi obrade zemlje ulaziti u BiH.
- Evidencija ulaska i izlaska iz BiH se redovno vodi. Za sada je registrovana zloupotreba prelaska na graničnim prelazima Ljubovija i Bratunac, na Pavlovića mostu nije bilo nepravilnosti – istakli su iz Inspektorata RS.
Gradski štab za vanredne situacije i komandant Štaba Mićo Mićić apelovali su da građani i dalje budu disciplinovani i odgovorni prema sebi i drugima - da poštuju socijalnu razdaljinu, kao i da nose zaštitne maske i rukavice, kako bi smanjili rizik od prenošenja zaraze, ali i izbjegli plaćanje novčanih kazni.