Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Novi drvored na šetalištu pored Dašnice


 
Uprkos vanrednom stanju zbog epidemije virusa korona, radovi na uređenju kanala Dašnica se odvijaju predviđenom dinamikom, a Bijeljina će do septembra imati jedno od najljepših šetališta u Srpskoj – najavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon obilaska radova na Dašnici.
Osim radova na uređenju korita, ove sedmice je počela i sadnja drvoreda na šetalištu pored kanala.
- Do sada je posađeno 137 sadnica javora, hrasta, breza, platana i brijesta, čija vrijednost iznosi oko 20.000 KM. Na osnovu ankete koju će sprovesti Gradska uprava uredićemo izgrađene galerije, a nadamo se da će nam građani pomoći svojim idejama. Kada krajem ljeta pustimo vodu kroz kanal, ovo će biti divno šetalište na kojem će Bijeljinci moći da uživaju – istakao je  Mićić.
On je zaključio da uređenje kanala Dašnica kroz gradsko jezgro predstavlja primjer dobre saradnje Grada Bijeljina i Vlade Republike Srpske.
- Grad Bijeljina je još prije sedam godina izradio projekat uređenja kanala Dašnica, riješili smo imovinsko-pravna pitanja i konačno je došlo do realizacije projekta koji će značajno promijeniti estetsku sliku grada nabolje. Sredstva u iznosu od 4.627.000 KM je obezbijedila Javna ustanova „Vode Srpske“ kreditnim zaduženjem kod Evropske investicione banke – pojasnio je Gradonačelnik.


Iako primarnim vodenim kanalima gazduje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, cjelokupno održavanje kanala Dašnica nakon uređenja će preuzeti Grad Bijeljina.
- Dio obale kanala će ostati pod zelenom površinom bez obzira što će to zahtijevati više obaveza oko održavanja. Odlučili smo da zadržimo zelenilo jer da je sva obala betonirana ne bismo imali drvored koji pored estetske ima i značajnu ekološku funkciju – naglasio je Mićić.
Dionica kanala Dašnica kroz Bijeljinu na kojoj su u toku radovi duga je 3.100 metara, gdje će ukupno biti ugrađeno oko 8.000 kubnih metara kamena, oko 2.500 m³ betona, 25.000 m³ armature i oko 15.000 m³ zemlje. Uz Vladu Republike Srpske i resorno Ministarstvo, učesnici u projektu uređenja kanala Dašnica su JU „Vode Srpske“ kao investitor i Grad Bijeljina. Izvođač radova je firma „Buk promet“.