Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

​U Bijeljini nema registrovanih oboljelih od virusa korona, sve više lica pod ljekarskim nadzorom


 

Sanitarna inspekcija na Graničnom prelazu Rača izdala je u prethodnih 24 časa građanima koji su ušli u BiH 853 rješenja o obaveznom javljanju zdravstvenim ustanovama i izolaciji, a ovakve odluke moraju da se pridržavaju i 93 lica koja su ušla preko Graničnog prelaza Pavlovića most, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić povodom trenutnog stanja u vezi sa novim virusom korona. Rješenja su izdavana građanima koji borave na teritoriji Grada Bijeljina, ali i drugim lokalnim zajednicama. 
Gradonačelnik Mićić je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije istakao da se mnogo ljudi u Semberiji nalazi u izolaciji, a samo tri lica pod neposrednim ljekarskim nadzorom, ali da je najvažnije to što u Bijeljini nema potvrđenih slučajeva virusom korona.
- Na sjednici smo raspravljali o dvije važne teme – kako da nastavimo aktivnosti na sprečavanju eventualnog širenja zaraze i kako da uz minimalno funkcionisanje naše lokalne zajednice omogućimo odgovarajuću pomoć za sve građane. Danas smo se, između ostalog, dogovorili da službenici Policijske uprave Bijeljina, uz podršku Komunalne policije kontrolišu da li građani poštuju rješenja o izolaciji koja su im izdana – naveo je Mićić.



On je naglasio da će spiskovi lica doputovalih iz inostranstva koji sačini sanitarna inspekcija na prelazima Rača i Pavlovića most, biti prosleđivani Domu zdravlja, pripadnicima MUP-a i gradskoj Komunalnoj policiji, jer mnogo lica ne poštuju propisane mjere.
- Još jednom ističem da je važno da se pridržavamo preporuka Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ustanova i upozoravam da će svi koji ne budu poštovali naredbe o izolaciji biti kažnjavani. Neka lica su ušla i na drugim graničnim prelazima, nakon čega su došla u Bijeljinu i nisu se javila Domu zdravlja, zbog čega smo uveli mogućnost da ih njihovi sugrađani, komšije, prijave policiji na broj 122 – bio je izričit gradonačelnik Mićić.
Govoreći o uticaju virusa korona na funkcionisanje privrede, on je najavio da će u petak, 20. marta, biti održan sastanak Privrednog savjeta Grada Bijeljina.
- Neke tačke Naredbe koju je Gradska uprava juče propisala u skladu sa preporukama Vlade Srpske danas smo izmijenili. Dozvolili smo rad stovarištima građevinskog materijala, građevinskim firmama, auto-mehaničarskim radnjama, auto-praonicama, dakle, privrednim subjektima koji u poslovanju ne ostvaruju neposredan kontakt sa drugim ljudima. Bilo je dileme i u vezi sa dostavom hrane i tu smo odlučili da dozvolimo ketering ugostiteljskim preduzećima koja, osim što su ugostiteljski objekti, imaju registrovanu djelatnost proizvodnje i dostave hrane, jer mislimo da je lakše kontrolisati jedno lice koje će se baviti dostavljanjem – naveo je gradonačelnik Bijeljine.
On je istakao da će korisnicima Narodne kuhinje na području grada hrana biti dostavljana svakog drugog dana, kada će im uz kuvani obrok biti isporučen i obrok za sutradan.
- Potrudićemo se da aktiviranjem jedinice Civilne zaštite pomognemo osobama koje su stare, bolesne, koje ne mogu same da odu u nabavku, a informacije o njima dostaviće nam predsjednici mjesnih zajednica – naglasio je Mićić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Gradu, direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović je rekao da je do jutros u 6.00 časova na evidenciji osoba pod ljekarskim nadzorom bilo 563 lica. 
- Ovaj broj tokom dana može neznatno varirati, jer pod nadzor pristiže i određeni broj vozača međunarodnog saobraćaja. Na današnjem sastanku definisali smo nekoliko manjkavosti koje se prije svega odnose na komunikaciju zdravstveno-sanitarne inspekcije na graničnim prelazima i Granične policije BiH, u smislu blagovremenog dostavljanja spiskova lica kojima je izdata naredba za samoizolaciju i ova saradnja će od sada biti unaprijeđena – naveo je Milovanović.
 
Prema riječima direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ Milice Lovrić, jedna osoba je jutros napustila karantin, a druga je primljena sa temperaturom i gripoznim sindromom, nakon što je došla iz rizičnog područja.
- Imamo ukupno tri osobe u karantinu. Očekujemo nalaze testova u roku od dva dana, a od građana očekujemo strogo pridržavanje propisanih mjera. Zbog zaštite zaposlenih u Bolnici, jutros smo uveli trijažne punktove gdje svim licima koja dolaze u Bolnicu beskontaktno mjerimo temperaturu, nakon čega popunjavaju anketni listić o kretanju u prethodnih 14 dana – dodala je Lovrićeva.
 
Gradska uprava Grada Bijeljina je smanjila broj službenika koji dolaze na posao. U ograničenom obimu, između ostalih, radi i Matična služba, dok su službenici Teritorijalne vatrogasne jedinice, Civilne zaštite, Odjeljenja za inspekcijske poslove i Komunalne policije izuzeti iz ove odluke, odnosno, angažovani su u potpunosti.