Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Ansambl Tesavuf Vakfi nastupio u Centru za kulturu



Prvi put u prethodnih pedeset godina bijeljinska publika imala je priliku da upozna ples i muziku derviša ili sufija, ljudi koji imaju posebno mjesto u islamu, misionara i filozofa koji su život posvetili vjeri i proučavanju odnosa Boga i čovjeka.
 Ansambl Tesavuf Vakfi došao je iz turskog grada Bursa. Mustafa Sevič, koji učestvuje u organizaciji nastupa ovog ansambla, rekao je prije početka programa da će se publici predstaviti 17 članova orkestra i pet plesača.
 - Naša glavna misija je da širimo ljubav. Ko nema ljubav, ima prazno srce. Bog je jedan i mi na svakom nastupu, u zemljama širom svijeta, uvijek imamo samo jednu poruku - ujedinimo se u vjeri i ljubavi, poručio je Sevič.


On je dodao da ansambl Tesavuf Vakfi prethodnih 10 godina dolazi u BiH, prije tri godine su nastupali u Crnoj Gori, ali da prvi put posjećuju Bijeljinu.
Emir Musli, predstavnik Bošnjačke zajednice kulture ,,Preporod'' Bijeljina/Janja, naveo je da je u Bijeljini prije 100 godina postojala tekija, te da su derviši u prošlosti imali značajan uticaj na prostorima Bosne i Hercegovine.
- Večeras nam se gosti iz Burse predstavljaju duhovnom muzikom i plesom koji je 2008. godine uvršten u svjetsku baštinu UNESKO-a. Osim njih, večeras su nastupili i muzičari iz tekije Mesudija iz Busovače - dodao je Musli.
Ansambl Tesavuf Vakfi sinoć je nastupio i u Brčkom, a nakon Bijeljine slijede posjete Banjaluci, Tuzli, Konjicu i Sarajevu.