Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prvo „Uštipkovanje“ – uspješno!



​Miris uštipaka, stotine građana – ljubitelja ove domaće poslastice, dobra zabava i humanost obilježili su nedeljno popodne na Trgu kralja Petra I Karađorđevića u organizaciji „Zimskog sela“, Dobrotvorne organizacije Eparhije zvorničko-tuzlanske “Trojeručica” i Dobrotvornog bratstva i sestrinstva “Radost”. Uštipke je spremalo pet timova učenika kuvarskog smjera Srednje stručne škole u Janji, a veliki doprinos dobroj atmosferi dali su i muzičari iz poznatog ugljevičkog Orkestra harmonika uz čiju muziku je izveden i prvi fleš-mob u Bijeljini koji su poveli članovi SKUD „Semberija“. „Uštipkovanje“ je podržalo i nekoliko mlinova sa područja Semberije i Majevice – „SAS“ Priboj, „Produkt“ Bijeljina, „Pavlović“ Gornje Crnjelovo, „Tomić“ Trnjaci i „BN-dukat“ Brodac.
Uštipci su poklanjani sugrađanima koji su, u skladu sa mogućnostima, donirali novac za liječenje Nikole Grabovičkića iz Bijeljine koji je, nažalost, izgubio bitku za život, pa je 2026 konvertibilnih maraka prikupljenih ovom prilikom preusmjereno za liječenje mladog Goranu Miljiću iz Novog naselja Janja.

Budući kuvari iz Srednje škole u Janji imali su priliku da na pet štandova prikažu svoje kulinarsko umijeće u pripremanju takozvanih seljačkih uštipaka, uštipaka sa kukuruzom i heljdinim brašnom i dvije vrste narastajućih uštipaka, uz obavezni čili sos, karamel sos, sos na bazi ajvara, čokoladni sos i pavlaka uz koje su uštipci mnogo ukusniji.
Organizator ovog događaja, Nikola Gavrić iz „Zimskog sela“ ističe da je “Uštipkovanje” bilo posvećeno, prije svega, humanosti.
- „Zimsko selo“ organizuje humanitarne, kulturne i zabavne događaje i želimo da okupimo ljude dobrog srca i kulturni kapital, koji Bijeljina nesumnjivo ima. Počeli smo od „Trke deda-mrazeva“, nastavili „Avanturom šarenog jajeta“ i najnoviji događaj je „Uštipkovanje“. Odziv velikog broja sugrađana nas ohrabruje da nastavimo i već sada mogu da najavim da će biti još sličnih događaja – naglašava Gavrić.
​Uštipkovanje je imalo i svoj nastavak – dan posle glavnog događaja, na predlog učenika, uštipci su poklanjani i učenicima Srednje stručne škole u Janji i tako je prikupljeno dodatnih 216 KM za liječenje Gorana Miljića.