Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Zanimljiva nauka u „Noći istraživača“



​Bijeljina je poslednjeg petka u septembru sedmi put bila dio evropske porodice od preko 300 gradova u kojima je u okviru „Noći istraživača“ održana naučna zabava za sve uzraste željne novih saznanja.
Organizatori su za posjetioce svih uzrasta pripremili zabavne sadržaje, radionice, interaktivne eksperimente i priliku da se približe nauci i istraživanju, a učenici srednjih škola i studenti su predstavili svoje radove iz robotike, mehanike elektronike i drugih disciplina fizike, hemije, statike, kulinarstva, mikrobiologije i drugih naučnih oblasti kojim se bave tokom školovanja i u slobodno vrijeme. Osnovci i djeca iz bijeljinskih vrtića velikim brojem likovnih i literarnih radova pokazali su kako oni vide nauku i njenu magiju.
U ovogodišnjoj noći nauke predstavilo se 12 timova istraživača, od kojih su prvo i treće mjesto osvojili timovi Gimnazije „Filip Višnjić“, drugo mjesto zauzeo je tim Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, za ideju je nagrađena Srednja stručna škola iz Janje, a u kategoriji simpatija publike izdvojili su se učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bijeljine.


Iz Udruženja ,,Porodični krug“, koji je organizator ovog festivala nauke u Bijeljini, ističu da je cilj ,,Noći istraživača“ da promoviše nauku, odnosno, naučnike i njihov rad, da predstavi njihov značaj i uticaj na naše živote i svakodnevicu, ali na zabavan i svima razumljiv način.
Moto ovogodišnje „Noći istraživača“ je „Stvarajmo nove prilike!“ kojom
se ističe kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad.
- Cilj naše manifestacije je povećanje svijesti o važnosti istraživanja i inovacija, podrška istraživačima i promocija postignuća domaćih naučnika, inovatora i preduzetnika, kao i podsticanje mladih da razmisle o bavljenju naukom kao svom profesionalnom opredjeljenju i potencijalnoj karijeri - naglasila je predsjednica Upravnog odbora udruženja „Porodični krug“ Slađana Miljenović.
Domaćin najzabavnije noći nauke i istraživačkog rada, kao i prethodnih godina, bio je Centar za kulturu „Semberija“, a u ime ove ustanove učesnicima i posjetiocima se obratio zamjenik direktora Jovan Gajić, pozdravljajući posebno mlade koji su bili dio „Noći istraživača“.
- Učesnici manifestacije na zabavan i interaktivan način nauku će približiti svakom posjetiocu, a nama iz Centru za kulturu je zaista velika čast što smo ponovo domaćini ove naučne avanture - istakao je Gajić i dodao da nas „Noć istraživača“ podstiče da razmislimo šta možemo uraditi danas, da bi stvorili nove prilike za sve, jer futurističko razmišljanje je uvijek davalo sjajne rezultate.
Pored Bijeljine, „Noć muzeja“ je održana u još osam gradova BiH - Banjaluci, Trebinju, Brčkom, Mostaru, Tuzli, Goraždu, Sarajevu i Konjicu.