Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U planu osnivanje republičke jedinice za hitne intervencije na vodi



Osnivanje republičke jedinice za hitne intervencije na vodi, čije sjedište bi bilo u Bijeljini, kao i zajedničko kandidovanje projekta izgradnje alternativnog puta prema Savskom nasipu koji bi gradile Oružane snage BiH, bile su neke od glavnih tema današnjeg sastanka predstavnika Grada Bijeljina i Republičke uprave civilne zaštite.
Novi vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović ocijenio je da republička Civilna zaštita ima potrebu da oformi jedinicu za hitne intervencije na vodi koja će biti stacionirana u Bijeljini, jer je zbog blizine Save i Drine opasnost od poplava u ovoj regiji najveća.
- Jedinica će u slučaju nepogoda prva reagovati i procjenjivati gdje i koga treba angažovati. U planu je da bude partner sličnim jedinicama u Srbiji i Hrvatskoj, a za početak činiće je najmanje 12 ljudi sa dva čamca - najavio je Novitović.
On je istakao da bijeljinska Civilna zaštita svojim primjerom i iskustvom prednjači u ovoj oblasti. Zbog toga svoja iskustva treba da podjeli sa Republičkom upravom civilne zaštite i sa drugim lokalnim zajednicama, naročito onim koje se nalaze u slivu rijeke Drine i u visokom su riziku od poplava.
Radi brže i efikasnije odbrane od polava razgovarano je o igradnji alternativnog puta prema Savskom nasipu.
- Da bi intervenisali na Savkom nasipu neophodan je alternativni put koji će biti prohodan 24 časa dnevno. Zbog toga ćemo, zajedno sa Gradskom upravom, kandidovati projekat kod Oružanih snaga BiH, koje u Bijeljini imaju inženjersku jedinicu, da se angažuju na izgradnji i uređenju puta uz Savski nasip. Takav primjer pozitivne prakse imamo u Foči - dodao je Novitović.
Gradonačelnik Mićić je istakao da će specijalizovana jedinica za hitne intervencije i zaštitu od vode i na vodi doprinijeti da pripadnici lokalne Civilne zaštite na najbolji način reaguju u slučaju nepogoda.
-  Bijeljina je često u riziku zbog potencijalne opasnosti od rijeka Save i Drine, ali uvijek prijeti opasnost i od rječica kao što su Janja, Gnjica, Lukavac. Uz obavezno čišćenje korita rijeka i kanala, spremnost pripadnika civilne zaštite je osnovni preduslov da se adekvatno reaguje u slučaju poplava kako bi se potpuno izbjegli prije svega ljudski gubici, ali i materijala šteta. Ove godine Gradska uprava je kupila dva nova čamca i dva motora koja će koristiti pripadnici gradske Civilne zaštite. Sprovodimo i redovne obuke, jer kao Grad u blizini dvije rijeke imamo problema ne samo sa prirodnim nepogodama, već i sa opasnostima koje rijeke nose po kupače i druge ljude koji borave na njihovim obalama i vodi  - naglasio je Mićić.
Što se tiče problema sve češćih utapanja građana u Drini i Savi, Mićić je istakao da Bijeljina nema uređenih plaža, ali je pojasnio i da je na Drini je teško imati plažu zbog osobina ove brze i opasne rijeke.
- Drina stalno mijenja tok i u veoma kratkom vremenu pravi velike usjeke. Onog momenta kada se izgradi Drinski nasip i kada se ograniči mijenjanje toka ove rijeke možemo govoriti o gradskim plažama. Do tada Gradska uprava apeluje na sve građane da se ne kupaju u Drini ili to čine jedino u slučaju da su izvrsni plivači - jasan je bio Mićić.
On je podsjetio da se u  okviru Gradske uprave sada postoji dobro opremljena i organizovana Teritorijalna vatrogasna jedinica i da su aktivnosti na projektu izgradnje savremenog vatrogasnog doma u toku. U okviru ovog doma planiran je magacin opreme Civilne zaštite, tako da u slučaju vanrednih situacija obije jedinice mogu sinhronizovano reagovati.