Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Novi dom za pet porodica



- Uručenje ključeva novih stambenih jedinica za pet porodica čiji domovi su potpuno uništeni u poplavama 2014. godine je dobar primjer kako Gradska uprava Grada Bijeljina, zajedno sa UNDP-om, uspješno realizuje Program za oporavak od poplava finasiran od strane Evropske unije - zaključio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, nakon posjete porodici Zorana Milanovića iz Popova, koja se uselila u novoizgrađenu kuću.
On je čestitao svim korisnicima Programa koji su uselili u nove domove, uz nadu da se u Semberiji više ne dogode katastofalne polave kao one iz 2010. i 2014. godine.
- Uz podršku međunarodnih i domaćih donatora, pogotovo Evropske unije, uspješno ćemo otkloniti posledice prirodnih katastrofa koje su nas zadesile. Obaveza Grada je da obezbijedi po 5.000 KM za sve 44 stambene jedinice koje će biti građene u oviru Programa, građevinske dozvole, kao i kompletnu infrastrukturu (septičke jame, priključke na elektro i vodovodnu mrežu) - istakao je Mićić.


Saradnik za komunikacije Programa za oporavak od poplava Aida Šunje ističe da je vrijednost Programa koji se sprovodi u 44 partnerske opštine u BiH 15 miliona evra, od čega je Evropska Unija obezbijedila 12,5 miliona.
- Program ima za cilj da stambeno zbrine oko 3000 ljudi čiji domovi su uništeni u polavama ili klizištima 2014. godine, kao i da ekonomski osnaži oko 200 porodica koje su zbog ove prirodne nepogode socijalno ugrožene. U sklopu Programa oporavka od poplava, a na osnovu javnog poziva koji je raspisan 2017. godine, u Bijeljini su odabrani korisnici Programa kojima će kuće biti izgrađene ili sanirane. Ukupno će biti izgrađene 44 nove kuće, 131 kuća će biti sanirana, a vrijednost ovih radova je dva miliona KM - dodala je Šunje.
Zoran Milanović je po zanimanju električar, a pored stambenog zbrinjavanja, aplicirao je i za ekonomsku komponentu Programa za oporavak od poplava.
- Kuća je približne veličine kao i prethodna, oko 60 metara kvadratnih, a gradnja je počela 2017. godine. Moja porodica i ja srećni smo što useljavamo u novi dom, a kao korisnik ekonomskog dijela Programa osnovaću samostalnu zanatsku radnju - zadovoljno kaže Milanović.