Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Kampanja za izbor gradonačelnika - prijatelja Roma kreće iz Bijeljine



​Regionalna kampanja „Gradonačelnik – prijatelj Roma“ počela je danas u Bijeljini, prvoj lokalnoj zajednici koja je osvojila ovo priznanje ustanovljeno radi razmjene iskustava i najboljihpraksi lokalnih zajednica koje rade na integraciji Roma, rješavanju problema sa kojima se ova populacija sreće, kao i osiguravanju prava za Rome. Ovogodišnja kampanja trajaće do 6. septembra 2019. godine.
Na osnovu bodovanja upitnika koji će biti dostavljeni opštinama i gradovima u BiH u kojima  žive Romi biće proglašeni pobjednici, a nagrade će biti dodjeljene u Briselu. Projekat koji se odvija u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj finasira Evropska komisija.
-Zahvaljujemo se Gradonačelniku koji je danas upriličio početak ove kampanje, jer smo željeli da ove godine počnemo kampanju upravo sa nekim ko je prvi put u BiH dobio ovu nagradu. Prošli put 11 lokalnih zajednica je poslalo prijave za učešće, a ove godine se nadamo većem broju – naglasio je Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“.
Izražavajući zadovoljstvo što kampanja „Gradonačelnik – prijatelj Roma“ počinje u Bijeljini, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da tim u Gradskoj upravi sprovodi niz aktivnosti na poboljšanju kvaliteta života Roma u Semberiji, sa ciljem da oni budu ravnopravni članovi društva.
-Bijeljina je prva u RS otvorila Kancelariju za nacionalne manjine, što je dokaz da poštujemo prava svih manjina. Gradska uprava je realizovala brojne projekte u oblasti obrazovanja romske djece,  dosta toga je urađeno na stambenom zbrinjavanju Roma, osnovali i  firmu koja se bavi zapošljavanjem Roma – istakao je Mićić.
On je pozvao sve gradove i opštine u kojima žive Romi da se uključe u kampanju i pokažu šta kao lokalna zajednica čine za integraciju romske manjine u društvo.