Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Punoljetstvo Majskih muzičkih svečanosti u godini 120. jubileja „Srbadije“


 
Koncertom Hora „Srbadija“ i Dječijeg hora „Srbadija“ u Centru za kulturu svečano su otvorene 18. Majske muzičke svečanosti. Ovogodišnje izdanje bijeljinskog horskog festivala će u pet dana okupiti 38 ansambala iz Srbije, Slovenije i BiH koji će se natpjevavati u kategorijama mješovitih horova, mješovitih kamernih horova, pravoslavne duhovne muzike, ženskih horova, dječijih horova, ansambala sa tradicionalnom muzikom i vokalno-instrumentalnih ansambala, odnosno, solo-pjevanja.
U okviru festivala biće održano i nekoliko revijalnih koncerata, a muzički umjetnici će nastupati u Centru za kulturu, Muzeju Semberije i crkvi Svetog Đorđa.


Dirigent hora „Srbadija“ i umjetnički direktor Festivala profesor Desanka Trakilović je izrazila zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika koji iz godine u godinu dolaze u Bijeljinu, pogotovo u vremenu kada mnoga kulturna i umjetnička društva prestaju s radom, a ljudi koji se bave kulturno-umjetničkim stvaralaštvom gube entuzijazam.
Prema njenim riječima, snaga „Srbadije“ dolazi, između ostalog, i iz pojanja na liturgijama svake nedelje u prethodnih 27 godina.
- Osvojili smo brojne svjetske nagrade, ali naše nagrade su i svako krštenje ili vjenčanje na kojem smo pjevali, svaka himna koju smo izveli, kao i djeca koja s nama rastu od dječijeg do velikog hora i međunarodne slave – naglasila je Trakilovićeva.