Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Preventivno djelovanje među mladima – najbolja zaštita od droge



S ciljem preventivnog djelovanja i edukovanja djece viših razreda osnovnih škola i srednjoškolskog uzrasta u školama na području Grada, u Bijeljini je danas održano predavanje na temu „Borba protiv bolesti zavisnosti u cilju zaštite mladih“ u organizaciji Gradske uprave.


- Gradska uprava još od 2007. godine finansira projekte koji se tiču bolesti zavisnosti. Cilj nam je da povežemo ustanove i organizacije da bismo pomogli našim sugrađanima, sa akcentom na edukaciju djece o štetnosti droga - navela je šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović, koja je najavila da će uskoro biti organizovano i predavanje za djecu iz škola na seoskim područjima.
Današnje predavanje su održali profesor Dragomir Perić, predsjednik Udruženja građana „Vidik“ i psiholog Anđela Borovina iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Bijeljina.
- Droga je sve više prisutna na ovim prostorima. Dok Ministarstvo unutrašnjih poslova radi represivni dio, prevencija pomaže u suzbijanju narkomanije tako što obrazuje građane o opasnostima koje donosi droga - naveo je predsjednik Udruženja građana „Vidik“ koje je organizator brojnih predavanja iz ove oblasti.
On je dodao da, ako se građani koji imaju problem sa drogom blagovremeno jave ustanovama i organizacijama za pomoć, postoji mogućnost da njihov problem bude riješen.
- Na našem području najzastupljenije droge su marihuana i ekstazi - upozorio je Perić.
Psiholog Anđela Borovina  iz Centra za mentalno zdravlje istakla je da će na predavanju djeci biti pojašnjeni pojmovi koji su vezani za bolesti zavisnosti.
- Biće razgovora o uzrocima ulaska u začarani krug narkomanije, kao i na koji način se mogu prepoznati prvi simptomi bolesti. Pokazaćemo na koji način je moguće preventivno djelovati i kako se obratiti za stručnu pomoć - pojasnila je Borovina, dodajući da su najčešće evidentirani slučajevi početka konzumiranja droge kod osoba od 14 do 25 godina.