Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Strategija razvoja Grada okvir za pripremu ključnih projekata



Revidirana Strategija razvoja Grada Bijeljina za period od 2019. do 2023. godine usvojena je današnjoj prvoj sjednici Skupštine u ovoj godini.
- Hvala svima koji su učestvovali u revidiranju Strategije, a prije svega Razvojnom timu. Ovo je važan bazni i strateški dokument koji daje okvir za operativnu i taktičku analizu pripreme projekata koji su veoma bitni za našu lokalnu zajednicu. Ona će u svom fokusu, između ostalog, imati pripremu za izradu operativnih planova za ruralni razvoj i razvoj turizma, zatim operativnih planova urbane mobilnosti, kao i planova u oblasti ekologije i energetske efikasnosti - naveo je šef Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić, ističući da očekuje da će ova strategija biti iskorišćena na partnerski način, od čega će korist imati i privrednici kada budu aplicirali za donatorska sredstva, na osnovu ove Strategije .
Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović je podsjetila da je revizija Strategije razvoja urađena u roku od šest mjeseci
-  Proces revizije je tekao u potpunosti transparentno i u njemu je kroz fokus grupe učestvovalo više od 150 predstavnika različitih institucija i organizacija koje djeluju na području Grada. Fokus grupe su bile formirane po sektorima, tako da je dobijeno 27 projekata od kojih je 20 ušlo u strategiju, a sedam je na rezervnoj listi dok se ne obezbijede sredstva za njihovu implementaciju. Razvojni tim od 20 eksternih i internih članova, u kome su bili predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora, učestvovao je u reviziji, prilikom čega su strateški ciljevi smanjeni sa četiri na tri, što je ključna izmjena. Takođe, dodali smo preventivno djelovanje kada je riječ o katastrofama, što ranije nismo imali - navela je Todorovićeva, dodajući da je Bijeljina prva lokalna zajednica u BiH koja je svoj strateški dokument uskladila sa ciljevima održivog razvoja, odnosno globalnom Agendom 2030.



Na 24. sjednici su, između ostalih tačaka, usvojeni i Informacija o međunarodnoj saradnji Gradske uprave Grada Bijeljina za 2018. godine do 30. novembra 2018. godine, program razvoja sporta za ovu godinu,četiri redovna izvještaja Policijske uprave Bijeljina iz oblasta bezbjednosti i saobraćaja, kao i prijedlog odluke o promjeni cijene deponovanja otpada u Regionalnoj deponiji „Eko-dep“.
- Odbornici su izabrali Dijanu Božić Savić za novog predsjednika Gradske izborne komisije, a raspisan je i konkurs za izbor tri nova člana GIK- naveo je predsjednik Skupštine Grada Slaviša Marković.