Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bolji položaj udruženja građana kroz projekat „Dijalog za budućnost“



U Bijeljini je juče održan drugi sastanak Lokalne dijaloške platforme za područje Grada Bijeljina u okviru realizacije projekta Dijalog za budućnost.
Dio sastanka je bila i radionica kao dio  aktivnosti na kreiranju dokumenta Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme.


Cilj ovog projekta je omogućavanje prilika adolescentima i mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima i neformalnim grupama žena da izgrade svoje kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da zajedno sa drugima, kroz lokalne dijaloške platforme identifikuju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici, preporuče rješenja za njih i predstave ih lokalnim vlastima. 
Najvažnije teme kojima se bavi lokalna dijaloška platforma su jačanje podrške mladima kroz razvoj aktivnosti pedagoškog rada sa njima, koji će u fokusu imati prevenciju bolesti zavisnosti, borbu protiv maloljetničkog prestupništva, prevenciju zloupotrebe i nasilja mladih putem interneta i vrbovanje mladih u sekte.
Na sastanku je izneseno niz ideja, među kojima je predloženo davanje prednosti ženama žrtavama porodičnonasilja pri zapošljavanju i obezbjeđenju socijalnih stanova, kao i osnivanje Alimentacionog fonda na nivou Republike Srpske za samohrane majke sa djecom koje nemaju stalan izvor finansiranja niti podršku iz kog bi se obezbijedio neophodan doplatak za brigu o djeci. Istaknuto je i da je potrebna jača promocija socijalne kohezije i rada lokalne dijaloške platforme putem medija, odnosno uključivanjem medija u rad platforme i osnaživanje postojećih resursa organizacija civilnog društva, kao i finansijska podrška za organizovanje susreta predstavnika različitih kultura, etniciteta i tradicija sa ciljem boljeg upoznavanja, približavanja i razmjene. Učesnici radionice su insistirali i na povećanju učešća žena u lokalnoj zajednici, promociji društvenih, ekonomskih, političkih prava i ravnopravnosti žena u Bijeljini, ali i na većoj uključenosti žena u lokalne dijaloške platforme i kreiranje zajedničke aktivnosti žena iz različitih političkih partija kako bi se zajedničkim nastupom i naporima obezbijedila veća ravnopravnost polova.
Ovaj projekat zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESKO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH, a finansira se sredstvima
Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira, a u projektu, osim Bijeljine, učestvuje još 27 opština igradova iz oba entiteta.