Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

35 novozaposlenih – rezultat projekta „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“



U Bijeljini je danas održan završni događaj osamnaestomjesečnog projekta „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“ na kojem su predstavljeni rezultati ovog projekta. Najvažniji rezultat je zapošljavanje 35 lica koja su do sada bila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.


Projekat vrijedan 412.000 konvertibilnih maraka finansirala je Evropska Unija, uz finansijsko učešće Grada Bijeljina, a Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije je organizaciona jedinica u okviru Gradske uprave koja je bila zadužena za implementaciju. Partneri na projektu bili su Zavod za zapošljavanje Republike Srpske - Biro Bijeljina, Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ Bijeljina, Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i preduzeća „Steko centar“ i „Mega drvo“.
- Cilj projekta je bio smanjivanje stope nezaposlenosti u Bijeljini, kroz razvoj institucionalnog okvira partnerstva za razvoj ljudskih potencijala i jačanje kapaciteta lokalnih aktera za razvoj, odnosno sprovođenje mjera aktivne politike tržišta rada. U okviru projekta ostvareno je partnerstvo između civilnog, javnog i privatnog sektora, u skladu sa ciljevima održivog razvoja, odnosno Agendom 2030. Jedan dio projekta je obuhvatio prekvalifikaciju, odnosno obuku nezaposlenih lica za CNC operatere, dok se drugi modul odnosio na samozapošljavanje - navela je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović.
Obuka za operatere na CNC mašinama za obradu drveta je izvođena u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ (teoretski dio) i u preduzećima „Steko centar“ i „Mega drvo“ (praktični dio), a za preduzetničku obuku bio je zadužen bijeljinski Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Od 19 osoba koje su uspješno prošle preduzetničku obuku, na osnovu najbolje izrađenih biznis-planova, za 12 obučenih polaznika su obezbijeđena podsticajna sredstva za registraciju i pokretanje sopstvenog biznisa, na osnovu čega je zaposleno ukupno 16 nezaposlenih lica, a posao na CNC mašinama u „Steku“ i „Megadrvu“, kao i drugim firmama, je našlo 19 prekvalifikovanih radnika.
Projekat „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“ realizuje se u okviru šireg projekta podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH, koji finansira EU, a sprovodi Međunarodna organizacija rada u BiH.