Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Druženje Tuzlaka u Bijeljini 16. februara


Zavičajno udruženje Tuzlaka nakon sastanka u Gradskoj upravi Grada Bijeljina je najavilo održavanje tradicionalnog druženja Tuzlaka 16.februara. Ovogodišnje zavičajno okupljanje biće održano u salonu „Grand“ u Bijeljini, gdje se mogu kupiti ulaznice.
Predsjednik Organizacionog odbora za druženje Tuzlaka Danijel Perić se zahvalio Gradskoj upravi na gostoprimstvu i podršci, podsjetivši da je Zavičajno udruženje Tuzlaka osnovano prije četiri godine i da su za sva prethodna druženja imali podršku Gradonačelnika.
- Hvala gradonačelniku Mićiću koji je dao nesebičan doprinos funkcionisanju Zavičajnog udruženja Tuzlaka. Trudimo se da sve naše aktivnosti budu od društvene koristi, tako da će tokom druženja ove godine biti organizovana tombola, a sav prikupljeni prihod biće usmjeren za pomoć povratnicima koji žive u Tuzli. Većina naših sugrađana još nisu uspjeli da obnove kuće i da riješe imovinske probleme, tako da se trudimo da im pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Bijeljina je naš novi dom, ovdje je većina nas stekla nove prijatelje i osnovala porodice, ali naš zavičaj je nešto posebno za nas i trudićemo se da u budućnosti sačuvamo naše običaje i tradiciju - istakao je Perić, pozivajući Tuzlake i njihove prijatelje iz Bijeljine da dođu na druženje.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je izrazio zadovoljstvo što su danas dogovoreni detalji oko organizacije ovogodišnjeg druženja Tuzlaka.
- Bijeljina ima veliki broj udruženja, a Udruženje Ilijašana i Zavičajno udruženje Tuzlaka su naročito usmjereni na čuvanje tradicije i kulture nekadašnjih zavičaja naših sugrađana, zbog čega je njihov rad izuzetno koristan. Takođe, pomažu svojim sugrađanima, a druženja zemljaka su važna za ljude koji su napustili svoj zavičaj, jer imaju priliku da se ponovo okupe i druže - naveo je Mićić, dodajući da će Gradska uprava finansijski podržati izradu Monografije o događajima na početku ratnih zbivanja u Tuzli, odnosno Tuzlanskoj koloni i ezgodusu Srba iz tuzlanske regije nakon toga.
Kao i prethodnih godina, Gradska uprava Grada Bijeljina je pokrovitelj Druženja Tuzlaka.