Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U Bijeljini održana prva Trka Deda Mrazeva


Prva Trka Deda Mrazeva, održana u Bijeljini okupila je više od 370 učesnika. Događaj je imao humanitarni karakter, a sav novac prikupljen od kotizacija za učešće iskorišćen je za kupovinu novogdišnjih paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica.
Deda Mrazevi su trku započeli sa Trga kralja Petra Karađorđevića, a trasa Trke je vodila Ulicom patrijarha Pavla do Gradskog parka i nazad do Trga.
Organizator Trke Nikola Gavrić je naveo da je riječ o prvoj ovakvoj Trci u BiH, kao i da ih je iznenadio odziv velikog broja građana.



- Očekivali smo da će učestvovati najviše stotinjak Deda Mrazeva, ali na spiskovima smo nakon trke pročitali broj 370. Iznenađeni smo, drago nam je zbog tolikog odziva, a prije svega smo zadovoljni, jer vidimo osmjehe na licima ljudi. Danas se ne koriste telefoni, tableti, računari, danas se ljudi druže i uživaju u ovako lijepom danu - istakao je Gavrić.
On je najavio da će DOO ,,Zimsko selo“ već u januaru podnijeti zahtjev za Trku 2019. godine.
 - Pokušaćemo da narednu trku dovodemo do međunarodnog standarda i da okupimo bar 1.000 učesnika. Slične trke imaju Beograd, Zagreb i drugi gradovi, a mislim da i Bijeljina može biti ponosna na što je okupila ovoliko Deda Mrazeva.
Porodice su plaćale kotizaciju za učešće u iznosu od 15 konvertibilnih maraka, djeca 7 KM, a ostali učesnici 10 KM. Takmičarski karakter je bio u drugom planu, a koncept trke je zamišljen tako da svi koji su platili kotizaciju preuzmu ulogu Deda Mrazeva koji će obradovati bar jedno dijete. Kupljeni paketići biće podijeljeni mališanima putem Humanitarnog bratstva i sestrinstva ,,Radost“, a ukoliko ostane nepodijeljenih paketića, biće proslijeđeni djeci sa Kosova i Metohije.
Organizatori su naglasili da će od sledeće godine ova trka biti uvršćena u svjetski kalendar Trka Deda Mrazova, koje su do sada organizovane uglavnom u svjetskim metropolama.