Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sajam srednjih škola i zanimanja - putokaz za buduće obrazovanje


Gradska uprava Grada Bijeljina, u saradnji sa Omladinskim komunikativnim centrom Banjaluka, organizovala je četvrti po redu Sajam srednjih škola i zanimanja.


Prelaz iz osnovne u srednju školu važan je životni događaj, a time i stresan period, kako za djecu, tako i za roditelje. Izbor škole, a samim tim obično i izbor budućeg zanimanja, jedna je od prvih većih i važnijih odluka koju dijete donosi. ,,Kako izabrati pravu srednju školu za sebe, koje sve škole i smjerovi postoje?“ samo su neka od pitanja koja sebi svaki budući srednjoškolac postavi, a s tim u vezi, cilj Sajma je informisanje učenika završnih razreda osnovnih škola o svim postojećim obrazovnim smjerovima u srednjim školama u Gradu, kao i podizanje svijesti učenika i roditelja o stručnim zanimanjima i mogućnostima za zaposlenje nakon završetka jedne stručne škole.
- Nadamo se da će ovaj Sajam biti od koristi učenicima da izaberu srednju školu, a samim tim obično biraju i buduće zanimanje. Zadovoljstvo nam je što se sve više djece u Bijeljini zanima za zanatska zanimanja koja su deficitarna, a nedavno su otvoreni novi smjerovi u srednjim školama za obrazovanje stolara i frizera. Takođe, preko međunarodnih projekata radimo i na osavremenjavanju praktične nastave u srednjim školama i u velikom broju kabineta poboljšana je oprema za nastavu što će obezbjediti kvalitetnije obrazovanje budućih zanatskih kadrova - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prilikom otvaranja Sajma.
Sajam, dugoročno gledano, doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti na području Bijeljine, a ovom prilikom predstavilo se i nekoliko uspješnih preduzeća sa područja Grada, koja imaju veliki broj zaposlenih i koje mogu dati korisne savjete budućim srednjoškolcima.
- Ideja je da učenici srednjih škola predstave svoja zanimanja mladim kolegama iz završnih razreda osnovnih škola. Nakon Banjaluke, održavanje ovog Sajma smo proširili i na Bijeljinu, gdje se uspješno održava već četvrti put, na zadovoljstvo roditelja, učenika i organizatora - naveo je izvršni direktor Omladinskog komunakativnog centra iz Banjaluke Saša Marković, dodajući da je ove godine predstavljeno oko 50 zanimanja.
Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić naveo je da je Sajam koristan način da učenici i roditelji, prije svega, dobiju informacije o tome koja su to zanimanja tražena u Bijeljini, a prema njihovim informacijama najveća potražnja je trenutno za drvoprerađivačima.
U okviru Sajma su organizovane i fokus grupe za učenike i roditelje na kojima se diskutovalo o postojećim zanimanjima u školama, kao i o deficitarnim stručnim profilima, koji ne postoje u bijeljinskim obrazovnim ustanovama, a koji su poslodavcima  potrebni.