Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Posthumno odlikovani borci Vojske Republike Srpske


U Bijeljini je danas Medaljom zasluga za narod posthumno odlikovano dvanaest poginulih boraca Vojske Republike Srpske, a odlikovanja su uručena članovima njihovih porodica. Odlikovanja su uručili u savjetnik Predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević u ime Predsjednika Republike i načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Radomir Marjanović.


Odlikovanja su dodijeljena povodom Dana poginulih i nestalih, a na inicijativu republičke Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a predsjednik Republike Srpske je ovom prilikom posthumno odlikovao borce poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja Grada Bijeljina i Brčko Distrikta.
- Velika je čast biti borac za slobodu i otadžbinu, a sigurno su najveći heroji oni koji su život dali za Republiku Srpsku. Izražavamo posebnu zahvalnost i porodicama koje su izgubile najmilije i na nama je danas da ih ne iznevjerimo. Nadamo se da će ova odlikovanja imati značaj za njih da im na neki način ublaže tugu za poginulim članovima porodice - istakao je načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Radomir Marjanović.
Savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević naveo je da je ovo nastavak realizacije Odluke predsjednika RS Milorada Dodika o uručivanju posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca.
- Na prijedlog Boračke organizacije Republike Srpske i Organizacije, nestalih, zarobljenih i poginulih boraca i civila RS 2012. godine donesena je ova Odluka o posthumnim odlikovanjima. Do sada je uručeno 1740 odlikovanja, a u ovoj godini biće dodijeljeno 174 odlikovanja - pojasnio je Dragičević.
On je istakao da je rat bio nametnut i da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 30.000 boraca, koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku.
- Zahvaljujući njima mi smo danas svoji na svome, oni su stvorili Republiku Srpsku i donijeli slobodu svom narodu - podsjetio je Dragičević, najavljujući da će uskoro biti donesena odluka da se za sve porodice poginulih boraca, koje do sada nisu stambeno zbrinute, riješi njihovo stambeno pitanje.

Danas su posthumno odlikovani:

Dragičević (Cvjetko) Ranko, Bijeljina
Zarić (Žarko) Radenko, Bijeljina
Drinčić (Miroslav) Siniša, Brčko Distrikt
Gorančić (Jovo) Zoran, Brčko distrikt
Grupković (Čedo) Slobodan, Brčko distrikt
Petrović (Nenad) Đorđe, Bijeljina
Savić (Tihomir) Velibor, Bijeljina
Rakita (Ilija) Đorđe, Bijeljina
Mijatović (Velemir) Drago, Bijeljina
Kukulj (Milan) Marinko, Bijeljina
Marjanović (Ilija) Branko, Brčko distrikt
Đorđević (Živojin) Zoran, Brčko distrikt