Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U subotu obilježavanje 100-godišnjice oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu


Bijeljina će 10. novembra postati dio porodice gradova koji će obilježiti stogodišnjicu oslobođenja u Prvom svjetskom ratu i odati poštu besmrtnim heroja.


Obilježavanje velikog jubileja počeće u spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u krugu kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ gdje će od 11,00 časova biti služen parastos kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, dobrovoljcima i poginulim, umrlim i nestalim srpskim vojnicima u Velikom ratu od 1914. do 1918. godine.
Nakon parastosa, u ovoj crkvi biće upriličeno otvaranje stalne muzejske postavke koja svjedoči o tradiciji srpskog naroda i čuva uspomenu na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i na borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine.
U 12,00 časova biće položeno cvijeće na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu na Gradskom trgu, a u 13,00 časova u Centru za kulturu „Semberija“ biće otvorena multimedijalna izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“.
- Bili bismo srećniji i zadovoljniji da nam se u ovih 100 godina, od 1918. godine, nije desilo još ratova, tako da bismo sada slavili stogodišnjicu mira. Obilježavanjem stogodišnjice primirja 1918. godine i oslobođenja Bijeljine želimo da ukažemo na nesreću rata i na blagodeti mira. Nadamo se da se ratovi i stradanja na ovim prostorima neće ponoviti i da ćemo zajedno doprinijeti da naša i buduće generacije žive u miru - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
Veče prije središnje svečanosti, 9. decembra, u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ sa početkom u 18,00 časova biće organizovano književnoveče posvećeno heroini Velikog rata Milunki Savić.
Program obilježavanja 100-godišnjice oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu od 1914. do 1918. godine organizuju Udruženje „Kraljevina Srbija“, Srpska pravoslavna crkva, Gradska boračka organizacija Bijeljina, Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i Gradska uprava Grada Bijeljina.