Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Smanjuje se priliv migranata u Bijeljinu


U Bijeljini je zatečeno petnaest novih nelegalnih migranata koji su predati inspektorima za strance na dalje postupanje, saopštio je na današnjoj konfefenciji za medije član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja nelegalnih migranata Miloš Stevanović, dodajući da ova grupa nije izazivala nikakve probleme u Bijeljini. 
On je naveo da su, prema podacima Koordinacionog tijela, do sada u Republici Srpskoj pronađena 2.852 migranta.
- S obzirom na to da je ovo informacija od prije nekoliko dana, može se reći da se bližimo broju od 3.000 migranata u Srpskoj - pojasnio je Stevanović, dodajući da je najviše migranata pronađeno na teritoriji Bijeljine, Zvornika, Trebinja, Banjaluke, Gradiške, Foče, Doboja, Mrkonjić Grada i Istočnog Sarajeva.
- Policija Republike Srpske podnijela je Tužilaštvu Republike Srpske 23 izvještaja protiv 28 lica zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih dijela krijumčarenja ljudi - izvjestio je Stevanović javnost.
On je istakao da su Vlada Republike Srpske i Gradska uprava Bijeljina kontaktirane od nekoliko diplomatskih misija zemalja iz kojih dolaze migranti.
- Ambasada Indije je ponudila da svoje državljane, koji se zateknu na teritoriji Republike Srpske, vrati o svom trošku prvim letom u Indiju - naveo je Stevanović.
Na teritoriju BiH do sada su ušla ukupno 12.753 migranta , a najviše ih je iz Pakistana, Sirije, Irana, Iraka i Avganistana.
- Gradska uprava Bijeljina odlučila je da migrantima u hitnim slučajevima obezbjedi medicinsku pomoć - istakao je Stevanović.
On je ponovio da nije moguć ostanak migranata na području Republike Srpske i naveo da je na granicama u okolini Bijeljine smanjen priliv migranata, s obzirom na pojačano prisustvo Policije, kao i da se očekuje promjena rute migranata u narednom periodu.