Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počela rekonstrukcija Majevičkog obodnog i kanala Glogovac


Na lokalitetu kod bijeljinske Ciglane danas je obilježen početak radova na rekonstrukciji kanala Glogovac i Majevičkog obodnog kanala (MOK) kojim će biti obuhvaćeno 11 kilometara MOK-a i dva kilometra kanala Glogovac. Radovi vrijedni 6,4 miliona konvertibilinih maraka se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke koji je obezbijedila Vlada Republike Srpske. Ovo je nastavak realizacije projekta „Hitne zaštite od poplava“ na području Semberije, započetog rekonstrukcijom kanala Dašnica, a obuhvatiće stabilizaciju kanala, sanaciju kosina i pristupnih puteva. Rok za završetak je 540 dana, a govoreći o značaju projekta, direktor preduzeća „Vode Srpske“ Milan Kikić je podsjetio da su brdske vode nanijele ogromnu štetu u Semberiji prilikom poplava 2014. godine.
Šef Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo zbog početka radova koji će doprinijeti da građani i privreda budu zaštićeniji od elementarnih nepogoda.
 – U okviru preuzetih obaveza, Grad Bijeljina je na vrijeme izvršio eksproprijaciju u šta je uloženo oko 320.000 KM, čime su stvoreni preduslovi za početak ovih radova i zato je ovo značajan dan za Bijeljinu i sve Semberce – ocijenio je Pejčić.
Predsjednik Vlade Željka Cvijanović je istakla da je najzad sazrela svijest da treba djelovati preventivno, za šta je potrebna saradnja republičkog i lokalnih nivoa vlasti.
 – Zna se šta je čija nadležnost i dobro je što u Bijeljini sarađujemo na ovom projektu – istakla je Cvijanović.