Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Grad Bijeljina pomaže obnovu manastira Dobrunska Rijeka


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je donio odluku o izdvajanju 5.000 konvertibilnih maraka pomoći ManastiruDobrunska Rijeka u kom su u požaru prije dva dana izgorjeli treći sprat i krov manastirskog konaka, a uništena je i cjelokupna arhiva Izdavačke kuće Dabrobosanske Mitropolije „Dabar“.
- Dabrobosanska mitropolija je jedan od glavnih čuvara istorije i kulture srpskog naroda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i zato je požar nanio više od materijalne štete za našu Crkvu i kulturu. Grad Bijeljina će pomoći obnovu konaka u Manastiru Dobrunska Rijeka jer smo sigurni da je ovo mjesto jedno od središta iz kojih se širi najbolje što naš narod može dati – istakao je gradonačelnik Mićić, pozivajući i ostale ustanove i lokalne zajednice da podrže obnovu ove svetinje.
Požar u Manastiru Dobrunska Rijeka je izbio u nedelju, 19. avgusta u ranim popodnevnim časovima. Pokušaji monaha da sami ugase požar bili su neuspješni, a vatra je ugašena nakon intervencije vatrogasaca iz Višegrada i Rudog.
Izgradnja Manastira koji je metoh Manastira Dobrun započeta je 2004. godine, a pet godina kasnije ovdje je počeo monaški život i rad Izdavačke kuće „Dabar“.