Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

BIJELjINA DOMAĆIN INKLUZIVNIH IGARA


 
U okviru projekta „Približimo se“, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića održan je sportski inkluzivni događaj za djecu s poteškoćama u razvoju. Aktivnost je realizovana u saradnji Grada Bijeljina,  Ambasade Italije u BiH, Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), AK ,,Atletik" Bijeljina i Specijalne olimpijade BiH, a cilj je bio stvaranje pozitivnih uticaja u borbi protiv diskriminacije, isključenosti, predrasuda i sprečavanja govora mržnje. 
 
Ovu manifestaciju otvorio je savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić, poručivši da je inkluzija svih slojeva stanovništva u društvo vrlo bitna i da zbog toga Grad uvijek rado pruža podršku ovakvim projektima. 
 
U ime Populacionog fonda UN obratio se programski analitičar Hektor Ramirez.
- Predstavljamo „Fjužn fiesta“ festival i, u okviru njega, projekt „Zbližimo se“, koji je finansirala Vlada Italije, a implementirala Ambasada Italije u BiH i Populacini fond UN-a. Bijeljina je jedan od sedam gradova BiH koji su prihvatili da organizuju ovu manifastaciju - rekao je Ramirez.
 
Izvršni direktor organizacije „Specijalna olimpijada“ Kada Delić Selimović rekla je da je današnja manifestacija održala kontinuitet aktivnosti i rada u saradnji sa Populacionim fondom UN-a u koji su uključeni gradovi Sarajevo, Istočno Sarajevo, Brčko, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Tuzla i Banjaluka.
- Planirano je da svaki od ovih gradova bude domaćin i organizuje inkluzivnu košarku ili igru „tri na tri“ odnosno „pet na pet“. Uz veliku zahvalnost Gradskoj upravi i koordinatorima, nadam se da ćemo danas uživati u onome što je cilj ovog projekta i da će u svijet otići lijepa slika iz Bijeljine, kao i poruka da se ovdje o inkluziji ne priča, već da se inkluzija živi - poručila je Delić Selimović.
 
U inkluzivnim igrama učestvovali su članovi AK „Atletik“, Djeca sa smetnjama u razvoju iz Dnevnog centra, članovi Koalicije „Kolosi“ - udruženja „Arta“ i „Nada“, OFK „Junajted“, kao i košarkaške ekipe iz sedam gradova.