Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina: Obilježen Dan Grada


 
U znak sjećanja na 24. septembar 1943. godine u Bijeljini je danas, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik posvećenom borcima palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, obilježen Dan Grada.
 
Bijeljina je 1943. godine oslobođena od fašističkog terora, poslije dvije i po godine, a konačno oslobođenje je uslijedilo 2. aprila 1945. godine. Prema zvaničnim podacima, broj žrtava u Semberije je 1206.
 
Osvrćući se na ovaj događaj, gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da činjenice govore da su nam u prošlosti ratovi nametani, a da je naša borba bila oslobodilačkog karaktera, da smo za slobodu, u prošlosti, više puta platili previsoke cijene i žrtvovali ono najvrijednije - živote.
 
On je još jednom podsjetio i na žrtve sa ovih prostora u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i rekao da je sa područja Semberije bilo njih preko hiljadu, što opet pokazuje da su najhrabriji bili spremni da odbrane Bijeljinu, na kapiji, na Majevici, po cijenu života.
 
Komentarišući aktuelnu situaciju na nivou lokalne vlasti, Petrović je naglasio da ja danas vrijeme duboko podijeljenog društva, a naročito u Bijeljini.
 
- Nezakonita, nelegitimna Skupština opstruiše funkcionisanje i rješavanje značajnih problema u našem gradu, skidajući pojedine tačke sa dnevnog reda na sjednicama. Takvim potezima Skupštine grada, žrtve postaju svi nedužni građani Bijeljine. U takvoj atmosferi ove godine se obilježava Dan Grada - kazao je Petrović.
 
Čestitajući svim građanima Semberije današnji dan, Grdaonačelnik je ponovio da će, zajedno sa svojim saradnicima, nastaviti da služi svom narodu, svim građanima na najbolji mogući način, bez obzira na brojne aktuelne prepreke sa kojima se suočavaju.
 
- Bijeljina se suočava sa brojnim opstrukcijama, kako na lokalnom nivou od strane nelegitimne i nezakonite Skupštine, tako i od strane republičkih  institucija koje, koristeći narodni novac, isti ne usmjeravaju ka Bijeljini. Sve je to njihov pokušaj da Gradonačelnika prikažu kao nekoga ko se ne zalaže dovoljno za svoje sugrađane i napredak grada. Sve to za posljedicu ima ogromnu štetu po građane Semberije – rekao je gradonačelnik Petrović i dodao da u prilog tome govore finansijska sredstva koja su u prethodne tri godine usmjerena ka Bijeljini.

Riječ je o minimalnom iznosu od 750.000 KM za prethodne tri godine. Time je Grad Bijeljina kažnjen od strane republičkih institucija. Jasno je da će ta praksa biti nastavljena i u budućnosti. U ovoj, ali i tokom prošle godine, više od petnaest projekata koji se tiču rekonstrukcije u gradu je kandidovano. Vrijednost tih projekata je preko 42.000.000 KM, a Bijeljina je dobila samo jednu veliku nulu.
 
Ipak, uprkos brojnim izazovima, narod Bijeljine je prebrodio značajne probleme i rekao svoje u proteklom periodu. Nastavljamo u tom duhu, bez obzira na pritiske, jasan je Petrović.