Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OTVORENA VRATA GRAĐANIMA ZA INFORMACIJE O SUFINANSIRANjU KUPOVINE KUĆA NA SELU



Sufinansiranje otkupa kuća u seoskim područjima za mlade bračne parove bila je tema danas održanih Otvorenih vrata u Gradskoj upravi grada Bijeljina. 

O pogodnostima, odnosno, uslovima za dobijanje sredstava, sa građanima je razgovarao Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za privredu.
- Cilj nam je da zaustavimo negativna migratorna kretanja i ugledali smo se na programe Republike Srbije koji se sprovode na državnom nivou. Uslovi za dobijanje sredstava nisu strogi, a mogu ih dobiti bračni parovi koji imaju do 45 godina starosti bez svog krova nad glavom, pri čemu Grad obezbjeđuje do 50 odsto sredstava, odnosno, najviše do 20.000 konvertibilnih maraka po bračnom paru. Prvobitnim budžetom izdvojeno je 100.000 za ovu namjenu, ali u slučaju potrebe, rebalansom ćemo obezbijediti dodatna sredstva - ističe Vučković, dodajući da je Bijeljina prva lokalna zajednica koja sprovodi ovakav program, kao i da bi bili zadovoljni kada bi se i Republika uključila i pomogla kupovinu seoskih domaćinstava. 

Do sada je u Gradsku upravu pristiglo osam prijava, a među građanima koji su se prijavili je i Jelena Žuža, dvadesetčetvorogodišnji profesor engleskog jezika i književnosti. Ona i njen partner su pronašli kuću u Dvorovima, pogodnu za kupovinu.
- Ukoliko naša prijava bude prihvaćena, dobili bismo oko trećine iznosa za kupovinu kuće. S obzirom na to da su cijene stambenog prostora u gradu trenutno visoke, odlučili smo se za kupovinu kuće na selu. Nakon toga planiramo vjenčanje, a želimo i brojnu porodicu - najavila je Žuža.