Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POČELA EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI



Dječijom trkom na stazi sa preprekama u Gradskom parku, počelo je šesto izdanje Evropske sedmice mobilnosti u Bijeljini, tokom koje će, kao i ranijih godina, na nekoliko lokacija biti održane brojne aktivnosti na promociji alternativnih načina saobraćaja i zdravog života.
Time se Bijeljina ponovo pridružuje porodici evropskih gradova koji sredinom septembra poručuju da je moguće i potrebno graditi svijet u kojem će manje biti korišćena vozila na fosilna goriva, kako bi vazduh i klima, pogotovo u urbanim sredinama, bili povoljniji za život.
- Ovom akcijom obraćamo se građanima da bar u ovih sedam dana razmisle o navikama kretanja, ali i da ih upoznamo sa koracima koje preduzimamo ili su u planu za naredni period, kako bismo očuvali sredinu u kojoj živimo. Pozivamo sugrađane da se pridruže i učestvuju u aktivnostima koje su odlično osmislili službenici gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije - poručio je na otvaranju Evropske sedmice mobilnosti šef Kabineta Gradonačelnika Milan Lazarević.
Drugog dana Evropske sedmice mobilnosti biće održana biciklistička vožnja od Trga kralja Petra I Karađorđevića do Eko-vizitor centra „Jezera“, koja iz godine u godinu okuplja stotine ljubitelja dvotočkaša i sve je masovnija, a u narednim danima uslijediće simulacija učešća u saobraćaju za djecu, inkluzivne igre bez granica za djecu sa i bez teškoća u razvoju, fitnes na otvorenom za odrasle, radionice za učenike osnovnih škola i dan za ljubitelje rolera, skejtborda i trotineta namijenjen djeci uzrasta od četiri do 12 godina.
- Kao i ranijih godina, imamo brojne partnere i sponzore Evropske sedmice mobilnosti i ta saradnja je pokazatelj da različiti dijelovi društva mogu i treba da sarađuju u opštem interesu. Gradska uprava u kontinuitetu radi na unapređenju uslova za korišćenje alternativnih načina saobraćaja. Svake godine anketiramo građane na tu temu, pa se u skladu s odgovorima koje dobijamo, trudimo da realizujemo određene aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju kvaliteta života u Semberiji - istakla je šef Odsjeka za LERiEI Ankica Todorović.
I ove godine, tokom Evropske sedmice mobilnosti za pješake će u večernjim časovima biti otvorena Ulica Vuka Karadžića, a 22. septembra cijelog dana ova ulica će biti rezervisana za pješake.