Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Kultura sjećanja na srpske korijene u Mostaru i dolini Neretve



Bijeljina je 11. septembra bila nova stanica na kojoj je prikazan dokumentarni film „Put Srba sa Neretve“, posvećen kulturi sjećanja na egzodus srpskog naroda iz Mostara i okolnih mjesta u junu 1992. godine, na njihove uspomene iz starog zavičaja i život u novim sredinama, ali i na obnovu i povratak na svoja ognjišta poslije građanskog rata u BiH.

Autor filma Stevan Salatić je pojasnio da mu je cilj bio da stvori istorijsko svjedočanstvo o 35.000 Srba koji su morali da napuste vijekovna ognjišta.

- Mostarski egzodus je jedan od četiri najveća egzodusa srpskog naroda u toku ratova devedesetih godina. Film je svjedočenje i o stradanju i obnovi Srpske pravoslavne crkve u dolini Neretve, uz poruku da gdje nam ruše svetinje, strada i naš narod, a gdje se obnavljaju svetinje, tu se i narod vraća, što potvrđuje značajnu ulogu Crkve među narodom u tom kraju. Treća glavna tema je i junačko Nevesinje koje je u najtežim danima sabralo tih 35.000 ljudi, ali i branilo se od napada tokom cijelog rata. Danas narod Nevesinja i Mostara ponovo sarađuje, ne na način kao prije rata, ali sigurno na način koji daje nadu da je napredak moguć - istakao je Salatić.

Projekciji je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima.

- Bijeljina je u dešavanjima 90-ih godina prošlog vijeka dočekala našu braće i sestre protjerane iz sarajevske, a zatim i iz tuzlanske regije i zajedno smo prolazili kroz to teško vrijeme. Zato smo i mi odavde zahvalni Hercegovcima koji su dočekali prognanu braću i sestre iz drugih hercegovačkih gradova. Ovakvi filmovi su i opomena za sve nas da se ovakva stradanja i progoni ne ponove, da očuvamo mir i da se borimo za napredak naših lokalnih zajednica, ali i da imamo patriotski odnos prema svom narodu, prije svega, da ne krademo od njega. Istovremeno, ovakva svjedočanstva nas uče o humanosti, pravdi i traženju puteva istine - bio je jasan Petrović.

I predsjednik Udruženja Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini Spasoje Albijanić je podsjetio na značaj doprinosa srpskog naroda identitetu Mostara i doline Neretve.
  
- Srećom, u Mostaru i drugim hercegovačkim gradovima ponovo žive Srbi. To je naša postojbina koju smo gradili vijekovima i generacijama - privredno, kulturno, vjerski, nacionalno... Žilav je srpski korijen u Hercegovini i, uprkos svim pokušajima da se iščupa, kao iz inata, opet proklija, zajedno sa našom svetom Crkvom koja nas je okupljala i bila nam vodilja i u najtežim vremenima. Filmovi poput Salatićevog su podsjetnik nama, ali i drugima, ko smo, odakle smo i gdje smo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - poručio je Albijanić.