Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Poljoprivrednici dovedeni u zabludu od strane Ministarstva

Prilikom preuzimanja zahtjeva za regresirano gorivo u Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina, poljoprivredni proizvođači su negodovali zbog načina na koji je predviđeno preuzimanje dodatnih količina regresiranog dizel goriva na ime otpisa duga Robnih rezervi iz 2012. godine za regresirano mineralno đubrivo koje su poljoprivrednici tada platili.

Naime, predviđeno je da poljoprivrednicima ne bude vraćen tada uplaćeni novac, nego da ta sredstva budu vraćena tako što će moći da dobiju, odnosno, kupe regresirano dizel gorivo u količini koja omogućava da razlika između tržišne i regresirane cijene dostigne iznos otpisanog duga za regresirano đubrivo. Takođe, poljoprivrednici su, umjesto da im bude vraćen njihov novac, dovedeni u situaciju da moraju da obezbijede dodatna sredstva, kako bi im se uložena sredstva vratila u obliku regresiranog dizel goriva. S obzirom na to da poljoprivrednici imaju rok za preuzimanje goriva do novembra ove godine, postoji realna opasnost da ostanu čak i bez sredstava posredno vraćenih na ovaj način.

Odjeljenje za poljoprivredu ocjenjuje da su ovakvim postupkom poljoprivrednici dovedeni u zabludu i smatra da bi, kad već nije bilo mogućnosti za neposredno vraćanje novčanih sredstava, mnogo bolje rješenje bilo da su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili Robne rezerve izdali vaučere na osnovu kojeg bi proizvođači mogli da preuzmu gorivo.

 

Načelnik Odjeljenja za poljoprivreduMladen Savić