Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Gradonačelnik Mićić: Zajedničkim naporima situacija stavljena pod kontrolu


      
​Gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Štaba za vanredne sitaucije Mićo Mićić poručio je nakon izlaska iz četrnaestodnevnog karantina da je epidemiološko stanje na području Semberije stabilno zahvaljujući dosadašnjim naporima Štaba, radnika zdravstvenih ustanova, komunalnih i drugih službi, kao i svim građanima koji poštuju mjere zaštite protiv širenja virusa korona.
- Za sada smo uspjeli da spriječimo širenje zaraze, neki pacijenti su se u međuvremenu oporavili i sada je registrovano samo četvoro oboljelih. Od 1.200 lica koja su se nalazila u samoizolaciji, ostalo je njih 447, u kućnom karantinu 94, u Domu učenika troje, a u bolničkom karantinu 17 lica. U karantinu pri Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ ostalo je 30 lica i sada tu imamo 130 slobodnih kreveta za prihvat osoba koje eventualno dođu na granični prelaz Rača – istakao je Mićić.
On je dodao da se trenutno u karantinu na Rači nalazi pet građana koji očekuju rezultate testiranja na kovid-19, od kojih je troje iz Bijeljine.
Govoreći o zaključcima donesenim na današnjoj sjednici Štaba, gradonačelnik Bijeljine je istakao da će, s obzirom na primijećen veliki broj ljudi na izletištima, predložiti Republičkom štabu za vanredne situacije da donese naredbu da na ovakvim mjestima mogu boraviti samo članovi uže porodice.



- U narednom periodu odobreno nam je održavanje sjednice Skupštine Grada, na kojoj ćemo takođe predložiti mjere pomoći i zaštite građana, ali i mjere pomoći privrednim subjektima. Sutra počinjemo podjelu 500 donatorskih paketa pomoći u kojima će, pored životnih namirnica, biti maske i sredstva za dezinfekciju, a 150 paketa pripremili smo za najugroženije penzionere. Prije desetak dana podijelili smo 40 paketa Romima, a Gradska uprava obezbijedila je još 650 paketa i Centar za socijalni rad 500 paketa. Oni će biti podijeljeni najugroženijim – ratnim vojnim invalidima, djeci sa poteškoćama u razvoju, osobama sa invaliditetom i drugim socijalno ugroženim kategorijama – naglasio je Mićić.
Prema njegovim riječima, Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina danas je donirala 75 paketa vode karantinu pri Domu učenika, a Narodna kuhinja priprema obroke prema planu, dnevno 250, dok će u subotu biti podijeljeni i tradicionalni vaskršnji paketi.
- U četvrtak će korisnicima Narodne kuhinje biti podijeljeni i obroci za Veliki petak, a u subotu će, uz pomoć dugogodišnjih donatora, korisnici dobiti vaskršnje pakete sa pečenjem, kolačima, sokovima, mliječnim proizvodima... – poručio je Mićić.
Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić kaže da je povećanje broja lica u bolničkom karantinu posljedica prijema pacijenata iz Zvornika.
- U zvorničku bolnicu je ušao pacijent zaražen kovidom-19 i mi smo zbog toga preuzeli sva lica koja su liječena u zvorničkoj regiji jer se njihovi ljekari nalaze u izolaciji. Rezultati testova pacijenata su negativni, ali neka lica moraju da završe terapije u Bijeljini. U narednom periodu preuzećemo rješavanje svih akutnih kliničkih stanja iz Zvornika – navela je Lovrićeva.
Ona je najavila da će sutra biti završena adaptacija prostorija stare zgrade Hirurgije u Bijeljini.
- U tom prostoru ćemo imati 70 kreveta za potencijalne korisnike karantina, rendgen i ultra-zvučni aparat – naglasila je Lovrićeva.
Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović pozvao je stanovnike Semberije da i tokom vaskršnjih praznika nastave da poštuju mjere zaštite protiv širenja virusa korona i tako pomognu u održavanju stabilne epidemiološke situacije.