Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sve službe u pripravnosti zbog korona virusa



Na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije, pored usvojenih redovnih planova za zaštitu i spasavanje od elementarnih nepogoda kao što su zemljotresi, poplave i požari na otvorenom prostoru, razmatrane su i mjere koje se u bijeljinskim zdravstvenim ustanovama preduzimaju usled moguće opasnosti od širenja korona virusa.
Primarijus doktor Duško Milovanović, direktor Doma zdravlja u Bijeljini, naglasio je da nema razloga za strah i paniku jer su sve mjere preduzete na vrijeme u skladu sa odlukama Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo RS.
- Otvorili smo telefonsku liniju broj 055/415-250, koja je dostupna građanima 24 sata i sve informacije u vezi sa korona virusom, kao i postupanjem u slučaju da sumnjaju na zarazu, mogu dobiti putem ovog telefona. Takođe, informacije o virusu dostupne su na sajtu Doma zdravlja i u svim objektima Doma zdravlja, odnosno sektorskim ambulantama. Rad higijensko-epidemiološke službe je organizovan u dvije smjene, usvojene su interne procedure u vezi sa postupanjem i organizovane su obuke za zaposlene kako da se ponašaju u kokretnim slučajevima pojave zaraze. Ostvarili smo koordinaciju sa svim zdravstvenim ustanovama na ovom području, kao i sa bolnicom  „Sveti Vračevi“ – istakao je Milovanović.


On je naglasio da je kod nekoliko slučajeva nadzor završen, a za sada je pod epidemiološkim nadzorom u Bijeljini još pet slučajeva, ali i da se taj broj mijenja.
- To su osobe koje su došle iz područja u kojima su žarišta registrovana. Oni nemaju nikakve simptome ali su u narednih 14 dana pod nadzorom. Bitno je da se građani što više informišu putem telefona, bez dolazaka u ambulante i bez ličnog kontakta sa drugima u zdravstvenim ustanovama. U skladu sa uredbom Vlade RS, sportske manifestacije se mogu održavati ali bez prisustva publike. Sve ostale manifestacije kao što su koncerti, predstave i druga masovnija okupljanja građana se otkazuju do daljnjeg – naveo je Milovanović.
O stanju i opremljenosti bolnice „Sveti Vračevi“, u slučaju pojave korona virusa na teritoriji Semberije, Štab je upoznala dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora bolnice.
- Karantinski prostor koji ima kapacitet od 30 kreveta smo pripremili, on je izdvojen i ima sopstvani ulaz i parking. Danas smo od Oružanih snaga BiH dobili potvrdu da će nam donirati 50 kreveta, a Gradonačelnik je najavio pomoć u opremanju kreveta i jednokratnim mantilima i maskama. Potrebno nam je još partikularnih maski za lice, kao i vodootpornih ogrtača, a tu pomoć očekujemo od resornog Ministarstva. Bolnica ima četiri respiratora i infektologa koji je pripravan 24 časa. Od dezinfekcionih sredstava imamo ultravioletne lampe, pet pokretnih i nekoliko nepokretnih, kao i etil-alkohol, što su sredstva koja je preporučio Institut za javno zdravlje, od koga smo dobili i nekoliko testova na virus – istakla je doktorka Mitrović.
Ona je naglasila da indikaciju za testiranje postavlja jedino specijalista za infektivne bolesti.
- Test se šalje u Banja Luku gdje se PSR metodom radi i u roku od tri do četiri dana rezultati su gotovi. Do sada u bijeljinskoj bolnici nije niko testiran. Ukoliko se desi da nestane testova, pacijente ćemo upućivati u Institut za javno zdravlje na testiranje. Što se tiče respiratora, lakši slučajevi zaraze će se liječiti u lokalnim bolnicama a teži će biti poslati na Infektivnu kliniku u Doboju, odnosno Banjaluku – najavila je Mitrovićeva.
Ona je apelovala na osobe starije od 60 godina, posebno muškarce koji imaju hronične bolesti, da ne izlaze iz domova bez potrebe.
Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine i šef Štaba za vanrede situacije, izrazio je zadovoljstvo što je gradski Štab ponovo pokazao ozbiljnost u radu jer je, kao i uvijek, održan u punom sastavu i pripremljen za sve tačke dnevnog reda.
- Imali smo šest tačaka na Štabu, od toga su ti redovne i odnose se na usvajanje operativnih planova zaštite od poplava, požara i zemljotresa. Planovi su jednoglasno usvojeni i oni su preduslov za efikasno reagovanje u slučaju pomenutih nepogoda. Četvrta tačka odnosila se na informacije i preporuke građanima u vezi korona virusa. Gradska uprava će obezbijediti za osoblje karantina oko 1000 jednokratnih maski i mantila. Predstvanicima bolnice smo predložili da naprave specifikaciju opreme koja im je neophodna, a Gradska uprava će iz budžetske rezerve izdvojiti sredstva za dio neophodnih stvari. Pratićemo odluke Vlade i reagovaćemo u skladu sa njima. Što se tiče dezinfekcije objekata za javna okupljanja, taj posao mogu vršiti samo akreditovane ustanove koje posjeduju sertifikate za taj posao. Zdravstvene ustanove će odrediti kada i gdje je neophodno izvršiti dezinfekciju, a posao Gradske uprave je da angažujemo te ustanove i obezbjedimo sredstva za dezinfekciju – najavio je Mićić.
Informaciju o migrantima na području Bijeljine iznijeli su predstavnici  Granične policije, koji su naglasili da je za sada broj migranata daleko manji nego u istom periodu prošle godine, što znači da je za sada situacije stabilna i pod kontrolom.
Zadnja tačka sjednice Štaba je bila informacija o gradnji Centra za sprečavanje rizika od katastrofa, u čijem sklopu bi se nalazile sve službe koje je neophodno da reaguju u slučaju prirodnih nepogoda.
U skladu namjerom izgradnje ovakvog objekta, Bijeljina je ušla u program „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ čija vrijednost iznosi 8,4 miliona KM. Cilj ovog projekta, podržanog od Vlade Švajcarske i Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u različitim sektorima: zaštita i spasavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, odnosno, zdravstvo i poljoprivreda.