Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Gradonačelnik Mićić: Eksproprijaciju za drinski nasip izvršiti uz dogovor


      
Eksproprijaciju zemljišta u Janji za izgradnju drinskog nasipa potrebno je izvršiti uz dogovor i mještani treba da shvate značaj projekta koji će zaštititi Bijeljinu i Janju od eventualnih poplava u budućnosti, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić povodom sastanka na kojem je o ovom važnom pitanju za Semberiju razgovarao sa predstavnicima Javne ustanove „Vode Srpske“ i predstavnicima Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.
Mićić je naveo da eksproprijacija mora biti izvršena što prije, jer su resorno ministarstvo i Vlada Srpske obezbijedili dio novca za projekat, kao i da se na računu Grada Bijeljina već nalazi 600.000 KM za naknade licima preko čijeg zemljišta će prolaziti trasa drinskog nasipa.
- Ne treba zaboraviti kakvim katastrofalnim poplavama smo bili izloženi 2010. i 2014. godine, ali smo u prethodnih šest godina uradili nekoliko značajnih projekata, kao što su sanacija savskog nasipa i četiri faze regulacije toka rijeke Janje. Cilj nam je da se pri izgradnji drinskog nasipa ne pristupi utvrđivanju opšteg interesa, nego da nađemo prihvatljivo rješenje za sve strane – istakao je Mićić.



On je naglasio da je stručnjacima iz Ministarstva i „Voda Srpske“ danas predočeno nekoliko korekcija nacrta koje su predložili mještani.
- U prvobitnom elaboratu o eksproprijaciji bilo je obuhvaćeno 123 vlasnika parcela u Janji. U međuvremenu smo sa licima koja vrše procjenu vrijednosti zemljišta dogovorili cijenu od četiri marke po metru kvadratnom i mislimo da je to prihvatljivo. Nadam se da će ova cijena biti prihvaćena i da ćemo nakon izgradnje nasipa od Janje do kanala koji dalje prolazi kroz Grad, ubrzo razmišljati o nasipu u Popovima i Amajlijama – dodao je Mićić. 
Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Azem Aletović  kaže da predložena dionica za izgradnju nasipa prolazi preko 250 parcela.
- Predložena trasa prolazila bi sredinom sedam ili osam parcela, što je neprihvatljivo, a više od devedeset odsto stanovnika nije bilo zadovoljno prvobitnom predloženom cijenom za eksproprijaciju. Ističem da ljudi podržavaju izgradnju nasipa i da žele da zaštite posjede, ali samo ukoliko dobiju valjanu naknadu, jer nasip zahvata i vikend naselje u kojem dunum zemljišta dostiže cijenu od 10.000 KM, a poljoprivredno zemljište je visokog kvaliteta – pojasnio je Aletović. 
Direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović poručio je da je cilj sastanka da što više lica u Janji preko čijeg zemljišta prolazi nasip bude zadovoljno ponudom za eksproprijaciju.
Pomoćnik ministra u resoru za vodoprivredu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milan Gavrić istakao je da je ugovor o finansiranju izgradnje drinskog nasipa sa Svjetskom bankom produžen do kraja godine i da je za ovaj projekat potrebno obezbijediti ukupno 30 miliona evra.