Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Obilježen Dan Grada – Povelja Aleksandru Vučiću


 
Bijeljina je svečano obilježila Dan Grada u spomen na dan kada je 1943. godine prvi put oslobođena od fašističkog okupatora.
Središnji događaj kojim se završavaju svečanosti povodom gradskog praznika bila je svečana sjednica Skupštine Grada na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima i kolektivima koji su se od prošlog Dana Grada istakli u oblasti privrede, sporta, humanitarnog i društvenog rada i na taj način doprinijeli ukupnom razvoju Bijeljine.
Ove godine laureat Povelje Grada Bijeljina je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je najviše gradsko priznanje dobio za, kako je u obrazloženju navedeno, izuzetan doprinos razvoju infrastukture izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo koji će povezati BiH i susjedne zemlje, ali i osigurati razvoj i unaprjeđenje cijele regije. U ime predsjednika Vučića, priznanje je primio lični izaslanik i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković koji je u svom obraćanju istakao da je Aleksandar Vučić priznanje zaslužio promijenivši višedecenijsku politiku koja nije obraćala pažnju na potrebu povezivanja srpskog naroda sa dvije obale Drine.
-  I one veze koje su ranije postojale su ukidane, poput železničke pruge koja je preko Užica i Višegrada povezivala Beograd i Sarajevo, pa preko Mostara vodila do Herceg-Novog i mora. Izgradnjom ovog auto-puta praktično ćemo promeniti tok istorije i savremenom saobraćajnicom povezati Srbiju sa Republikom Srpskom, ali i Federacijom, odnonosno, celom Bosnom i Hercegovinom. Nadam se da će ovaj put biti dvosmeran i da će u Bijeljinu njime dolaziti ljudi, kako zbog biznisa, a Bijeljina je jedan od predvodnika privrednog razvoja u BiH, tako i da bi upoznali lepote ovog dela Republike Srpske i čestite ljude koji žive i rade ovde – poručio je Selaković.


U obraćanju sa govornice Centra za kulturu, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je, čestitajući Dan Grada sugrađanima i izražavajući zahvalnost oslobodiocima, istakao da je Bijeljina opredijeljena da bude moderna lokalna zajednica i grad budućnosti.
- Zahvaljujući viziji predsjednika Vučića, nama će izgradnjom auto-puta biti otvoren novi prozor u svijet i novi zamajac razvoja. Istovremeno, želimo lokalnu zajednicu u kojoj se poštuju ljudske vrijednosti u skladu sa najboljom praksom evropskih demokratija. Ukupni cilj je Grad u kojem žive zadovoljni ljudi u zdravoj i razvijenoj sredini, gdje se ostvaruju održivi razvojni ciljevi – bio je jasan gradonačelnik Mićić.
Osvrćući se na prethodnih dvanaest mjeseci, Mićić je podsjetio da je završena izgradnja kanalizacije u širem centru Bijeljine, nastavljeno uređenje Poslovno-industrijske zone 2, isplaćene poslednje rate kredita za izgradnju Centra za visoko obrazovanje i Centra za kulturu, započete aktivnosti na izgradnji savrmene sportske hale, izmještanju Vatrogasnog doma i Autobuske stanice iz centra Bijeljine i izgradnji Javne garaže, urađen veliki dio posla na uređenju kanala Dašnica, dovedeni skoro do kraja radovi na dovođenju gasa u Bijeljinu, nastavljene su pripreme za početak rada Gradskog pozorišta...
-  Moram reći i da narod Semberije očekuje mnogo više podrške od Vlade Republike Srpske za naše razvojne projekte, a prije svega, za izgradnju Drinskog nasipa, koji je od životne važnosti za Semberiju – naglasio je Mićić, pozivajući sve zainteresovane aktere da rade na prevazilaženju granica i međusobnom povezivanju, odnosno, okretanju evropskom načinu razmišljanja i rada.
Na početku sjednice obratio se i predsjednik Skupštine Slaviša Marković koji je podsjetio da je u borbama za slobodu Jugoslavije svoje živote dalo preko 1600 Semberaca, među kojima je i devet narodnih heroja.
-  Dužni smo da poštujemo njihovo djelo i njihove žrtve, jer zahvaljujući tome danas živimo u slobodi – istakao je Marković.
Svečana sjednica je održana u prisustvu brojnih građana i delegacija nekoliko bratskih i partnerskih gradova – Kruševca, Zrenjanina, Leskovca, Budve, Novog Sada, Malog Zvornika, Ugljevika, Lopara. Za program koji je osmislilo SPKD „Prosvjeta“ bili su zaduženi hor „Srbadija“, djeca iz vrtića „Čika Jova Zmaj“ i renomirani novosadski glumci Miodrag Petrović i Željka Jelić.