Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

​„Retrospektiva dokumentarne stvarnosti“ na izložbi fotografija Mitra Simikića


„Osluškivanje samoće“, „Šarac“ i „Reciklaža života“ dijelovi su projekata predstavljeni na izložbi mladog umjetnika fotografije Mitra Simikića ​„Retrospektiva dokumentarne stvarnosti“ otvorenoj sinoć u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“.
- Fotografija je medij kroz koji sam se dugo izražavao, tako da je normalan slijed u mom životu bilo bavljenje dokumentarnom fotografijom. Moj način izražavanja kroz fotografiju je dokumentaran: od foto-priča do dugoročnih projekata na kojima sam do sada radio. Prva smjernica na tom putu bilo je „Osluškivanje samoće“, kada sam svoje fotografije poslao na jedan veliki konkurs u Sarajevo. Tema je bila „Budućnost BiH“ i izabrao sam temu o izumiranju i pražnjenju sela. Nastavio sam sa projektom „Šarac“, u periodu od 2014. do 2016. godine koji je priča o poslijeratnim traumama ljudi koji su preživjeli rat. „Reciklaža života“ prikazuje jednu „nevidljivu“ porodicu iz Bijeljine koja živi od prikupljanja i reciklaže otpada. Sve što sam radio vezano je za Ugljevik i Bijeljinu - priče su lokalne, ali pokušavaju da daju odgovor i na neka globalna pitanja i probleme savremene civilizacije - ističe Simikić. 
Mitar Simikić je nakon osnovnih studija na Odsjeku za grafički dizajn Slobomir P univerziteta u Bijeljini upisao i završio master-studije na novosadskoj Akademiji umjetnosti – Odsjeku za fotografiju.