Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Vojnici iz Tuzlanske kolone 27 godina bez pravde



Parastos za preko pedeset stradalih vojnika Jugoslovenske narodne armije ubijenih 15. maja 1992. godine, prilikom mirnog i dogovorenog povlačenja iz tuzlanske kasarne "Husinska buna", služen je danas ispred spomen-kosturnice, na gradskom groblju u Pučilama.
Vojnu kolonu koja je izlazila iz Tuzle i koja je trebalo da napusti BiH, a nakon toga pređe u Srbiju, napale su muslimanske paravojne snage. Ubijeno je 59 vojnika, dok su 44 ranjena.


- Dvadeset sedam godina od stradanja naših najmilijih, mi nismo ni milimetar bliži pravdi. Poslije toliko godina, bez odgovornosti zločinaca, suvišno je bilo šta reći. Apelujem na Tužilaštvo Republike Srbije za ratne zločine da se posveti rješavanju ovog zločina i konačno obezbijede pravdu za nedužno stradale vojnike. Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova zahvaljujem što će ovaj datum sada da se obilježava na nivou Republike Srpske - naglasio je Slavko Novaković, preživjeli pripadnik "Tuzlanske kolone".
- Muslimanske snage izvršile su masakr nad pripadnicima JNA u Tuzli koji nisu mogli da se brane, jer je kolona JNA bila u marševskom borbenom poretku i trebalo je mirnim putem da se izvuče iz Tuzle. Ovim zločinom prekršene su sve međunarodne konvencije ratovanja, a u BiH se nastavlja praksa neprocesuiranja zločina počinjenih nad srpskim vojnicima i civilima, ili se izriču neprimjerene kazne za počinjene zločine nad srpskim narodom - istakao je nakon parastosa ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je podsjetio da narod Semberije čuva uspomenu na ubijene mlade ljude, koji su tog 15. maja samo željeli da se bezbjedno vrate svojim porodicama i svojim kućama.
-Ti vojnici nisu išli na Tuzlu, već iz Tuzle, a mučki su ubijeni. Obim zločina, način na koji je izvršen i njegov televizijski prenos, govore o tome da je sve dugo pripremano i dokle ljudski zločin može da ide. Porodice ubijenih više od četvrt vijeka čekaju pravdu, na žalost, nje još uvijek nema - naglasio je Mićić.
Povodom obilježavanja 27 godina od zločina, u Bijeljini je sinoć prikazan dokumentarni film koji svjedoči o stradanju Srba u 20. vijeku na prostoru tuzlanske regije - u Prvom i Drugom svjetskom ratu i za vrijeme građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine.