Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Skupština Grada: usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu



Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu, Izvještaj o ostvarenju Plana kapitalnih investicija Grada Bijeljina (2018-2020) za 2018. godinu i izvještaji o radu nekoliko javnih preduzeća i ustanova bile su najvažnije tačke 27. redovnog zasjedanja Skupštine Grada Bijeljina održanog 25. aprila.
Obrazlažući Izvještaj, načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Slavko Bašić je istakao da izvršenje budžeta po svim stavkama iznosi oko 100 odsto i da su odstupanja od planiranih iznosa neznatna.
- Izvršenje na prihodovnoj strani je oko 98 odsto, a na strani izvršenja budžeta potrošeno je malo više od planiranog. Razlika je oko 530.000 konvertibilnih maraka, što je posledica, prije svega, računovodstvenih stavki, jer su sredstva za izgradnju škole i vrtića na Ledincima iz republičkog budžeta uplaćena 2017. godine, a potrošena su sledeće godine, odnosno, u 2017. godini smo imali višak sredstava, a u 2018. godini deficit. Sopstveni prihodi su veći za tri odsto od planiranih, a najveća stavka na prihodovnoj strani je ostao prihod od poreza na dodatu vrijednost i ovi prihodi su u stalnom rastu – naglasio je Bašić. Prošle godine budžet je rebalansiran dva puta, a uzet je i kredit od pet miliona KM koji je utrošen po planu – 4,1 milion za infrastrukturu i 900.000 za potrebe Odjeljenja za društvene djelatnosti.


Gradonačelnik Mićo Mićić je ocijenio da je sjednica Skupštine protekla u korektnoj atmosferi. Govoreći o ostvarenju plana kapitalnih investicija u 2018. godini, gradonačelnik Mićić je istakao da su prethodne godine kapitalne investicije ostvarene oko 74 odsto u odnosu na plan, kao i da se pojam kapitalnih investicija ne odnosi samo na investicije koje se finansiraju iz lokalnog budžeta, nego i investicije koje finansira ili sufinansira Republika, među kojima su najznačajnija ulaganja za regulaciju vodotoka i odbranu od poplava.
- Tokom 2018. godine smo od planiranih 46 miliona izvršili oko 35 miliona. Iz budžeta Grada izdvojeno je oko osam miliona KM, najviše za izgradnju kanalizacije i obnovu infrastrukture koja prati izgradnju kanalizacije: zamjenu azbestnih vodovodnih cijevi i kišne kanalizacije, asfaltiranje ulica, zamjenu drvoreda – napomenuo je Mićić, dodajući da se u narednim godinama planira ulaganje 100 miliona za kapitalne investicije, od čega 16,9 miliona iz gradskog budžeta. Kao važne investicije koje će finansirati lokalna samouprava on je naveo završetak izgradnje kanalizacije i zgrade Centra za socijalni rad, početak izgradnje Vatrogasnog doma, asfaltiranje preostalih neasfaltiranih ulica, a od investicija republičkog značaja – nastavak izgradnje Drinskog nasipa, završetak uređenja kanala Dašnica kroz Bijeljinu i Majevičkog obodnog kanala.
- Za naredni period u planu je izgradnja nove gradske sportske hale sa nekoliko hiljada mjesta, a od projekata navedenih u Izvještaju, najvažnija za Bijeljinu su ulaganja u Poslovno-industrijsku zonu 2, gdje očekujemo bar hiljadu novih radnih mjesta – istakao je gradonačelnik Mićić. Govoreći o stanju u Banji Dvorovi, Gradonačelnik je istakao da je trenutno poslovanje stabilno, da radnici redovno primaju plate, kao i da će, nakon sprovedene javne nabavke, biti završena izgradnja bazena u zatvorenom prostoru.
Predsjednik Skupštine Slaviša Marković je istakao da su sve tačke dnevnog reda usvojene sa najmanje 16 odborničkih glasova, među kojima su bili i izvještaji o radu Banje Dvorovi, Regionalne deponije „Eko-dep“, Centra za kulturu, Centra za socijalni rad, SKUD „Semberija“ i „Semberskih novina“ (JIP „SIM“), kao i nekoliko izmjena regulacionih planova.
  • Uprava Banje Dvorovi je predložila da se postojeći dug reprogramira tako što će se pretvoriti u akcije i da se kroz proces dokapitalizacije poveća kapital, ali za to treba sprovesti detaljnu procjenu ukupnog kapitala. Da bi se donijela odluka o ovom prijedlogu, potrebna je tijesna saradnja Skupštine, Gradske uprave i Banje – ocijenio je predsjednik Marković.