Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mićić: Činimo sve da poboljšamo privredni ambijent i otvorimo nova radna mjesta



Bijeljini je potvrđen status Grada sa povoljnim poslovnim okruženjem nakon resertifikacije BFC standarda, što je pokazatelj da Gradska uprava djeluje u dobrom smjeru, poručio je na današnjoj konfernciji za medije gradonačelnik Mićo Mićić.


- Formiranje poslovno-industrijskih zona, kao i sve ono što Gradska uprava radi da bi poboljšala privredni ambijent je prepoznato od straneAkreditacionog tijela BFC SEE (BFC SEE) NALED i resertifikacija je pokazala da ocjena ispunjenosti kriterijuma koje su oni postavili iznosi 95,67 odsto, što je najveća ocjena za gradove u Srpskoj. Naše opredjeljenje je da kroz podršku i pomoć privredi i investitorima otvorimo nova radna mjesta - istakao je Mićić.
Gradonačelnik je na današnjoj konferenciji upoznao javnost sa promjenom radnog vremena Gradske uprave, koja će, umjesto dosadašnjih od 8.00 do 16.00 časova, od 1. aprila raditi od 7.00 do 15.00 časova.
- Veliki broj građana traži da Gradska uprava usluge iz svoje nadležnosti pruža od 7:00 časova, pa smo, vođeni time, anketirali građane, ali i službenike i dobili povratnu informaciju da je poželjno pomjeranje radnog vremena. Pauza će prema novom radnom vremenu biti od 9.30 do 10.00 časova, a šalteri će i dalje raditi od 7.00 do 16.00 časova, bez pauze. Nakon određenog perioda opet ćemo uraditi analizu da li su građani zadovoljni novim radnim vremenom i, u skladu s tim, zadržaćemo ovo ili opet promijeniti radno vrijeme - pojasnio je prvi čovjek Bijeljine.
Na današnjoj konferenciji bilo je riječi i o Programu za oporavak od poplava koji implementiraju Gradska uprava Grada Bijeljina i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), čiji donatori su Evropska Unija i Vlada Republike Srpske.
Danas su potpisani ugovori o sanaciji 12 stambenih jedinica, u okviru projekta kojim je planirana popravka ukupno 125 poplavljenih objekata.
Za sanaciju stambenih jedinica biće utrošeno ukupno oko 900.000 KM koje su u potpunosti obezbijedili Evropska Unija i Vlada Srpske, a Programom je na području Grada Bijeljina predviđena izgradnja 44 nove stambene jedinice u domaćinstvima u kojima su stambeni objekti uništeni tokom majskih poplava 2014. godine. Do sada je završeno i izgrađeno 16 novih objekata, a radovi na preostalih 28 objekata su započeti i intezivno se odvijaju.
Ukupna vrijednost izgradnje 44 stambena objekta procijenjena je na oko 1,7 miliona KM, pri čemu Gradska uprava Grada Bijeljina izdvaja oko 220.000 KM direktnog učešća, a preostali iznos novčanih sredstava obezbjedio je implementator projekta UNDP BiH, preko svojih svojih donatora, prevashodno Evropske Unije.
Pored 220.000 KM Grad Bijeljina obezbjeđuje i sve dozvole, uključujući građevinske i upotrebne, odnosno, osnovnu komunalnu infrastrukturu: priključak na elektro, vodovodnu mrežu, septičke jame, za šta je planiran utrošak oko dodatnih 200.000 KM.